Cadmus fordítás Cadmus

Ismét elérhető Pakisztánban a Wikipédia

2023. 02. 07.

Ismét elérhetővé vált kedd reggeltől a Wikipédia internetes enciklopédia Pakisztánban, ahol az ország távközlési hatósága (PTA) a múlt héten tiltotta be a portált “istenkáromló tartalom” miatt.

A hatóságok nem tájékoztattak a tilalom feloldásának hátteréről, ahogyan korábban azt sem részletezték, pontosan milyen kifogások merültek fel az interaktív enciklopédia tartalmát illetően.

Hétfőn Sehbaz Sarif miniszterelnök már jelezte, hogy a tilalmat feloldják, a hírt pedig Marijum Aurangzeb távközlési miniszter Twitteren megerősítette.

Az oldalt pénteken blokkolták, miután a PTA azt közölte, a Wikipédia a felszólítás ellenére sem távolított el bizonyos, a testület által sérelmezett tartalmakat.

A Wikipédiát kezelő Wikimédia Alapítvány közleményében úgy vélte, hogy a blokkolással a világ ötödik legnépesebb országát akadályozzák meg abban, hogy hozzáférjen a legnagyobb ingyenes keresési adattárhoz, és a világ sem jut hozzá a Pakisztánnal, az ország történelmével és kultúrájával kapcsolatos információkhoz.

Wikipédia egyes oldalait már korábban is cenzúrázták Pakisztánban. A Facebookot 2010-ben blokkolták két hétig egy állítólagos istenkáromló tartalom miatt, a YouTube pedig 2012 és 2016 között volt elérhetetlen, miután közzétettek rajta egy amatőr filmes felvételt, amelyben az iszlám vallást bírálták, ez pedig heves tiltakozást váltott ki számos országban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑