2019. 11. 21.

Ismét kormányellenes tüntetők haltak meg Bagdadban

Három kormányellenes tüntető halt meg a biztonsági erőkkel folytatott összecsapásokban az iraki fővárosban, Bagdadban az éjszaka folyamán – közölték csütörtökön hatósági források.

A biztonsági erők és egészségügyi tisztviselők beszámolói szerint egy tüntető azért vesztette életét, mert a biztonságiak éles lőszert használtak egy hídnál a tömeg visszaszorítására.

Két másik ember pedig akkor halt meg, amikor a biztonságiak könnygázgránátokkal igyekeztek feloszlatni egy másik hídnál a tüntetők sokaságát.

A tiltakozók három – a nagykövetségeknek és kormányzati épületeknek helyet adó zöld zónába vezető – hidat szálltak meg a fővárosban.

A demonstrálók a mindent átható korrupció és a munkanélküliség ellen tiltakoznak, a kormány lemondását követelik, de a szomszédos Iránt is bírálják, tiltakozva a teheráni rezsim beavatkozása ellen az iraki belpolitikába és a Teheránhoz köthető, nagyhatalmú síita milíciák tevékenysége ellen. Szakértők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein egykori vezető 2003-as megbuktatása óta.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑