2018. 11. 02.

Ismét nem sikerült miniszterelnököt választania az örmény parlamentnek

Másodszorra sem sikerült miniszterelnököt választania az örmény parlamentnek csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyen senki nem szavazott az egyetlen jelöltként indult Nikol Pasinján ügyvezető miniszterelnökre. Az örmény alkotmány értelmében így előrehozott választások következnek.

A parlament házelnöke közölte: egy törvényhozó sem szavazott Pasinjánra, aki a kormányfői poszt egyetlen jelöltje volt. Korábbi beszámolók szerint ez úgy történhetett meg, hogy Pasinjánnak állítólag sikerült meggyőznie az ellenzéket: ne jelöljön senkit a miniszterelnöki posztra, illetve hívei ezreit szólította a parlamenthez, hogy rákényszerítse ellenfeleit az előrehozott választások elfogadására.

Ellenszavazat nem volt a csütörtöki ülésen, amelyen 13 képviselő tartózkodott a 105 fős örmény törvényhozásban. Az örmény parlament múlt szerdai rendkívüli ülésén szavazott először a miniszterelnök személyéről Pasinján október 16-i lemondását követően. Pasinjánra akkor sem szavazott senki sem.

Az örmény alkotmány úgy rendelkezik: ha a törvényhozásnak kétszer egymás után nem sikerül miniszterelnököt választania, a parlamentet fel kell oszlatni, és előrehozott választásokat kell kiírni.

Pasinján csütörtökön már be is jelentette az időközi választások időpontját, amely december 9-én lesz, miután Armen Szárkiszján örmény elnök aláírja a vonatkozó rendeletet.

Az örmény parlamentnek azért kellett miniszterelnököt választania, mert Pasinján október 16-án bejelentette lemondását annak érdekében, hogy felgyorsítsa az általa szorgalmazott előrehozott választásokhoz vezető folyamatot.

Bár Pasinján a kormányfő, a törvényhozás jelenleg is elődje, Szerzs Szargszján pártjának, az Örményország Köztársasági Pártjának (HKK) ellenőrzése alatt áll, a Pasinján által többedmagával vezetett liberális politikai szövetség mindössze kilenc hellyel rendelkezik benne.

Pasinján volt a Szargszján távozását kiváltó tüntetések szervezője. Az április 17-én miniszterelnökké választott Szargszján – aki azt megelőzően tíz évig a kaukázusi ország államfője volt – április 23-án mondott le a tiltakozások hatására.

MTI

, , ,
Back to Top ↑