Ismét németeket vettek őrizetbe a török hatóságok

Ismét őrizetbe vettek Törökországban német állampolgárokat, ezúttal is egy házaspárt – jelentették be hétfőn Berlinben.

A német külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer elmondta, hogy a török származású német állampolgárokat vasárnap vették őrizetbe. A házaspár egyik tagját időközben elengedték, de megtiltották neki, hogy elhagyja az országot. Az esetről nem kaptak hivatalos tájékoztatást a török féltől, más forrásból értesültek róla.

Legutóbb augusztus végén vettek őrizetbe németeket Törökországban, akkor is egy török származású házaspárt. Azzal gyanúsították őket, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával. A házaspár egyik tagját szeptember elején szabadon engedték.

Az újabb eset azt jelenti, hogy „folytatódik a rémálom” mindazok számára, akik „semmi mást nem akarnak, csak a szabadságukat eltölteni Törökországban” – mondta Martin Schäfer a kormányszóvivői tájékoztatón.

Azzal kapcsolatban, hogy a török külügyminisztérium a hét végén figyelmeztetést adott ki a Németországba készülőknek, kiemelve, hogy a Törökországgal szembeni ellenérzésekre felépített választási kampány miatt óvatosságra lesz szükségük, és el kell kerülniük a kampányrendezvényeket, a külügyi szóvivő azt mondta, hogy a figyelmeztetés alaptalan, és csak „mosolyogni” lehet rajta.

A figyelmeztetés nem csak a külügyminisztériumban talált elutasításra. „Szeretném aláhúzni, hogy bármely török állampolgár nyugodtan elutazhat hozzánk” – mondta egy vasárnapi választási gyűlésen Angela Merkel kancellár.

„Nálunk egyetlen újságírót sem vesznek őrizetbe, egy újságírót sem helyeznek előzetes letartóztatásba, nálunk szólásszabadság van és jogállamiság, és erre büszkék vagyunk”

– mondta a kereszténydemokrata párt (CDU) elnöke.

Elítélte a török kormány lépését Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt is, aki ugyancsak vasárnap egy kampánybeszédében kiemelte, hogy az ankarai vezetés „elvesztette a mértéket”, Németország pedig „nem tűrhet el minden megaláztatást Törökországtól”.

Martin Schäfer a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre, hogy a német külügyminisztérium tervez-e kiadni Törökországgal kapcsolatban az ország elkerülésére felszólító utazási figyelmeztetést, azt mondta, hogy nem szabad „visszaélni” ezzel az eszközzel. Ha a külügyi tárca kiadna ilyen figyelmeztetést, akkor Törökország olyan államok sorába kerülne, mint Szíria, Líbia vagy Jemen – tette hozzá. Azonban továbbra is érvényesek a tárca júliusban frissített országinformációi, amelyek szerint mindenkinek alaposan meg kell fontolnia, hogy elutazik-e
Törökországba, mert előfordulhat, hogy minden előzmény nélkül egyszer csak rendőri őrizetben, majd börtönben találja magát.

Ez a „szomorú valóság” – mondta a külügyi szóvivő. A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑