2019. 01. 15.

Ismét Nikol Pasinján lett az örmény miniszterelnök

Ismét Nikol Pasinjánt nevezték ki hétfőn Örményország miniszterelnökévé a tavaly decemberi előrehozott parlamenti választások nyomán.

A parlamenti képviselők ajánlására Armen Szárkiszján államfő aláírta a Pasinján kormányfői kinevezésére vonatkozó rendeletet – közölte az elnöki hivatal.

A decemberi voksoláson Pasinján Én Lépésem nevű pártszövetsége kapta a szavazatok többségét, a 132 parlamenti hely közül 88-at szerzett meg. Rajta kívül még két párt jutott be a parlamentbe, viszont a korábban kormányzó Örményország Köztársasági Pártja nem érte el a törvényhozásba kerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt.

A 43 éves Pasinján tavaly májusban került hatalomra a korrupció miatti, többhetes kormányellenes megmozdulások eredményeképpen, Szerzs Szargszján utódjaként. Októberben azonban lemondott tisztségéről azzal a szándékkal, hogy később feloszlassák a parlamentet, és előrehozott választásokat tartsanak.

Az új örmény parlament alakuló ülésén hétfőn Ararat Mirzoján ügyvivő miniszterelnök-helyettest választották meg házelnöknek. Mirzoján 40 éves, a történettudományok kandidátusa, ő az egyik vezetője az Én Lépésem mozgalomnak.

MTI

, ,
Back to Top ↑