Cadmus fordítás Cadmus

Ismét összecsapások törtek ki rivális milíciák között, halottak

2022. 09. 26.

Ismét összecsaptak rivális milíciák Líbia nyugati részén, az erőszakcselekményekben legalább öten életüket vesztették, köztük egy tízéves gyermek, tizenhárman megsebesültek – jelentették hétfőn a líbiai egészségügyi hatóságok.

Az összecsapások vasárnap robbantak ki ez-Závíja városában, és éjszaka is folytatódtak. Málik Merszet, a helyi mentősök szóvivője azt mondta, sok civil rekedt a harcok sújtotta negyedben.

Az észak-afrikai országban legutóbb augusztusban, Tripoliban törtek ki harcok, akkor több mint harmincan vesztették életüket a milíciák közötti összecsapásokban. Hónapok óta az volt a legsúlyosabb erőszakcselekmény Líbiában, amely 2011-ben, az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafi megbuktatása után süllyedt káoszba.

Az ország 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A kelet-líbiai tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el. Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑