Cadmus fordítás Cadmus

Iszlám szinkretizmus egy indonéziai muszlim közösségben

2019. 02. 20.

Folytatódik a magyar keletkutatást, annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című sorozatunk. Az Országos Széchényi Könyvtár tisztelettel meghívja Önt a kultúrtörténeti előadássorozat következő estjére.

Szombathy Zoltán arabista, az ELTE BTK Sémi Filológia és Arab tanszékének vezetője lesz a vendégünk, aki Világvallás és helyi hagyomány: Iszlám szinkretizmus egy indonéziai muszlim közösségben címmel tart előadást.

Az iszlám vallással kapcsolatos tudományos kutatásokban érdekes kettősség figyelhető meg: az írott hagyományt jobbára a hagyományos orientalisztika művelői tanulmányozzák, míg a helyi közösségek mindennapi vallásgyakorlása nagyrészt az antropológusok és néprajzkutatók terepe. Az előadás a Celebesz szigetének keleti tengerpartján és a környező szigeteken élő két kis muszlim népcsoport, a saluan és a banggai példáján keresztül azt mutatja be, hogy a helyi animista vallási hagyományokat hogyan alakította át az iszlám hatása. Az előadás egyrészt az előadó saját antropológiai terepmunkájára, másrészt középkori arab nyelvű vallásjogi szövegek vizsgálatára épül. Mindezzel arra is rávilágít, mennyire meghatározó szerepet játszhat a középkori írott muszlim hagyomány egy helyi közösség kultúrájának alakításában.

Időpont: 2019. február 20. 17 óra

Országos Széchényi Könyvtár – 1014 Budapest, Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota “F” épület

(Megközelíthető a Dózsa György térről gyorslifttel vagy a 16-os, illetve a 16/A busszal a Dísz tér és az Oroszlános Udvar felől.)

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑