Cadmus fordítás Cadmus

Iszlamista fegyveresek lelőttek egy oltási kampánynál őrködő rendőrt Pakisztánban

2022. 10. 25.

Iszlamista fegyveresek kedden lelőttek egy rendőrt a nyugat-pakisztáni Pisin körzetben, az áldozat egy oltást végző csapat védelmét látta el, amely a gyermekparalízis elleni védőoltást biztosítja a lakosság számára – közölte az érintett régió vezetője.

A rendőrre motoron érkező fegyveresek lőttek rá, a helyszínen életét vesztette.

Pakisztánban hétfőn kezdődött el a gyermekparalízis elleni védőoltás országos kampánya, melynek keretében 25 millió gyermeket terveznek beoltani.

Afganisztánban és Pakisztánban a paralízis népbetegségnek számít.

Az oltócsapatokat és a védelmüket ellátó rendőröket mindkét országban évek óta támadások érik, amelyekért a hatóságok a pakisztáni tálibok egyik csoportját, a Tehrik-i-Talibán Pakisztánt (TTP) teszik felelőssé. Az iszlamista szervezet a pakisztáni sajtó szerint az utóbbi 10 évben több mint 70 aktivistát ölt meg főleg Haibár régióban, ahol legerősebb a befolyásuk.

A gyermekparalízis elleni oltási kampány egyebek között összeesküvés-elméletek miatt ütközik ellenállásba a két érintett országban: az egyik ilyen szerint a Nyugat a beadandó vakcinákkal sterilizálni akarja a muszlim fiatalokat. Egy másik áltézis szerint a vakcinák sertészsírt is tartalmaznak, amelynek felvétele viszont a vallási előírások miatt a muszlimok számára tilos. Ezeknek az elméleteknek táptalajt adott az, hogy az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, a CIA egy ízben oltási kampánynak álcázott művelettel próbálta kézre keríteni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azóta megölt vezetőjét, Oszama bin Ladent.

Pakisztánban egy 15 hónapos szünetet követően áprilisban jelent meg újra a gyermekparalízis, melynek elsődleges jellemzői, hogy az idegrendszer megtámadásával visszafordíthatatlan károsodást okozhat, és rendkívül gyorsan terjed. Április óta számos újabb megbetegedést regisztráltak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑