Cadmus fordítás Cadmus

Iszlamofóbia: Mohamed-karikatúra a dán miniszter háttérképe

Dánia integrációs minisztere, Inger Stojberg kedden feltöltött a Facebook-oldalára egy képernyőképet az iPadjéről, amelyen látszott, hogy a hírhedt Mohamed-karikatúra a háttérképe.

A képen a muszlimok prófétája egy bombát visel a turbánján. Ez volt az a karikatúra, amely 2005. szeptember 30-án 11 másik karikatúra társaságában megjelent a Jyllands-Posten napilapban. Ezt követően Dánia 21. századi történetének legnagyobb nemzetközi krízisét élte át azzal, hogy világszerte tüntettek a muszlimok, sok helyütt dán zászlókat égettek, és bojkottálták a dán termékeket az iszlám világban, komoly exportkiesést okozva. A karikaturistát azóta is rendőrök őrzik.

Stojberg azért posztolta a képet, hogy tiltakozzon, mert egy viborgi múzeum nem akarja kiállítani azt egy blaszfémiáról szóló kiállításon.

„Ez a háttérképem, mert szeretem Dániát. Egyszerűen szeretem a szabadság eszménye miatt, amelyre ezt az országot építették generációkkal ezelőtt az elődeink”

– írta Stojberg a kép alá, dicsőítve a szólásszabadságot, hozzátéve, a múzeumnak joga volt így dönteni, de „nem volt szerencsés”.

A politikusnak nem ez az első botránya integrációs miniszterként: korábban tortával ünnepelte bevándorlási reformjait, amelyek jelentősen megnehezítették a migránsok Dániába jutását.

Stojbergnek köze volt ahhoz a törvényhez is, amely a nemzetközi sajtóban „ékszeres törvényként” híresült el, és amelynek eredeti verziója szerint a dán hatóságok a menedékkérők ékszereit elvehették volna, hogy fedezzék az ellátásukat.

Magyar Nemzet Online

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑