2018. 08. 02.

Izrael csatlakozni egy Irán elleni nemzetközi koalícióhoz

Izrael kész csatlakozni egy nemzetközi katonai koalícióhoz abban az esetben, ha Irán lezárja a vörös-tengeri Báb el-Mandib-szorost – figyelmeztetett Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki médiajelentések szerint.

Egy héttel ezelőtt Szaúd-Arábia bejelentette: ideiglenesen szünetelteti az olajszállítást a Báb el-Mandib-szoroson keresztül, miután két olajszállító tankhajóját megtámadták a jemeni síita húszik.

A vörös-tengeri szoros kulcsfontosságú térség az Öböl-országok olajszállítmányainak útvonalában. Jemen partjai mentén tankhajók százai haladnak el, hogy kőolajat szállítsanak Európába a Szuezi-csatornán keresztül.

A jemeni polgárháborúban A szaúdiakhoz hű Mansour Al-Hadi erőivel szemben álló síita húszik már több alkalommal támadtak meg olajszállítókat a Vörös-tengeren. A húszik ugyanakkor szerdán bejelentették: egyelőre két hétre felfüggesztik tengeri műveleteiket.

„A hét elején komoly összetűzések zajlottak Irán szövetségeseivel, akik megpróbálták feltartóztatni a nemzetközi hajóforgalmat a Vörös-tengert az Ádeni-öböltől elválasztó szorosban” – mondta Netanjahu szerdán egy katonai rendezvényen a miniszterelnöki hivatal közlése szerint.

„Ha Irán megpróbálja lezárni a Báb el-Mandib-szorost, meggyőződésem, hogy egy eltökélt nemzetközi koalícióval fogja szembetalálni magát. Ebben a koalícióban Izrael és izraeli fegyverek is részt vesznek majd” – tette hozzá a kormányfő.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a megbuktatott Rijadba menekült Al-Hadi el-elnök erői között. A síita húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. 2015 márciusában hadba lépett ellenük az Al-Hadi erőit légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

MTI nyomán

, , , , , , ,
Back to Top ↑