Cadmus fordítás Cadmus

Izrael elfogott egy palesztin törvényhozót

2017. 07. 02.

Egy évvel szabadulása után ismét őrizetbe vették az izraeli biztonsági erők Hálida Dzsarárt, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) egyik vezetőjét, a palesztin parlament képviselőnőjét – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat közlése szerint Ciszjordániában, Ramallah mellett fogták el több társával együtt Dzsarárt, s az ellene szóló vádak ezúttal is “terrortevékenység előkészítése”, felbujtás, és illegális szervezethez tartozás voltak. Egy női aktivistát és kilenc másik palesztint tartóztattak le vele egy időben. Férje elmondta, hogy az izraeli biztonságiak a vasárnapi rajtaütés során magukkal vitték a számítógépét is.

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint a PFLP elítélte a letartóztatásokat, és bejelentették, hogy azok nem fogják megakadályozni a megszállás ellen folytatott harcuk folytatását, és bírálták a Palesztin Hatóság biztonsági együttműködését Izraellel.

Az ötvenöt éves palesztin politikusnő Izrael elleni tüzes beszédeiről ismert a palesztinok körében. 2015-ben tizennégy hónapos börtönbüntetésre ítélték erőszakra történő felbujtásért, mert egyebek között izraeli katonák elrablására szólított fel.

Dzsarárt 2006-ban a PFLP képviselőjeként beválasztották a palesztin parlamentbe, de a törvényhozó intézmény a gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász 2007-es választási győzelme óta nem ülésezett. A hadsereg közlése szerint Dzsarár elfogásának nincsen köze parlamenti képviselői tisztségéhez.

A PFLP egy baloldali, marxista palesztin szervezet, amely ellenzi a békekötést Izraellel, s amelyet az Egyesült Államok, Kanada és az Európai Unió terrorszervezetnek minősített, miután a hetvenes években gépeltérítéseket és terrortámadásokat hajtottak végre.

Orientalista.hu  – MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑