Cadmus fordítás Cadmus

Izrael és Törökország védelmi miniszterei a munkakapcsolatok újrafelvételéről tárgyaltak

2022. 10. 28.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter csütörtökön utasította stábját, hogy kezdjék meg a munkakapcsolatok helyreállítását Törökországgal, miután török hivatali partnerével, Hulusi Akarral tárgyalt Ankarában.

Legutóbb több mint egy évtizede járt izraeli védelmi miniszter Törökországban.

“Mint arról találkozónkon megállapodtunk, utasítottam a beosztottaimat, hogy kezdjék meg a munkakapcsolatok helyreállítását” – mondta Ganz a török védelmi tárcavezetővel közösen tartott sajtóértekezleten.

“Újra ki kell alakítanunk a kiegyensúlyozott kapcsolatot és a nyílt párbeszédet” – tette hozzá az izraeli tárcavezető.

“Kapcsolatainkban és együttműködésünkben Izraellel jelentős javulás várható, különösen a védelem, biztonság és energiagazdálkodás terén, és ez hatással lesz a regionális békére és biztonságra” – hangsúlyozta Akar. Hozzátette, hogy a jobb kapcsolatok “elősegítik majd bizonyos vitás ügyek megoldását, különös tekintettel Palesztinára”.

Ganz, aki a miniszterelnöki tisztségért indul a jövő heti izraeli választáson, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is tanácskozni készül. A két ország idén szeptemberben rendezte viszonyát, amely azután romlott meg, hogy 2010 májusában a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe, és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira – közölte az MTI.

A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

A diplomáciai kapcsolatok mélypontja 2018-ban volt, amikor a két ország kölcsönösen kiutasította egymás nagyköveteit egy politikai vitában, miután az izraeli hadsereg tagjai megöltek 60 palesztin tüntetőt a Gázai-övezet határán rendezett demonstráción.

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑