2018. 05. 25.

Izrael felszólította Brüsszelt, hogy ne támogassa az Izrael-ellenes bojkottra felhívókat

A cionista állam arra szólította fel az EU-t, hogy állítsa le több mint egy tucat olyan európai és palesztin civil szervezetnek a támogatását, amelyek előmozdítják az Izrael elleni bojkottot, mert érvelése szerint ezzel Brüsszel megszegi az Izrael elleni bojkottot ellenző uniós politikát.

Izrael stratégiai ügyekkel foglalkozó minisztériuma jelentésében közzétette azon csoportok listáját, amelyekről azt állítja, hogy uniós finanszírozást élveznek, és bojkottot követelnek Izrael ellen, sőt egy részük kapcsolatban állt fegyveres csoportokkal is. Ezek a szervezetek 2016-ben 5,9 millió dollárt ( több mint 1,5 milliárd forintot) kaptak.

A jelentés Tel-Aviv legújabb lépése az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, pénzkivonás és szankciók) mozgalmak elleni küzdelemben, amely a világ minden pontján található önkénteseivel arra sürgeti a vállalkozásokat, a művészeket és az egyetemeket, hogy szüntessék meg kapcsolataikat Izraellel.

A mozgalom támogatói azt hangoztatják, hogy erőszakmentes eszközzel segítik a palesztinok ügyét.

Már több izraeli lépés történt az ügyben

„Izrael határozottan felszólítja az EU-t, hogy maradéktalanul hajtsa végre a gyakorlatban az Izrael elleni bojkottok elutasításáról meghirdetett politikáját, és haladéktalanul állítsa le az olyan szervezeteket, amelyek támogatják az Izrael elleni bojkottot és az ország delegitimizálását”- teszi hozzá az izraeli beszámoló.

Azzal is megvádoltak néhány civil szervezetet, hogy kapcsolatot tartottak fenn palesztin csoportokkal, például egy norvég segélyszervezet, amely 2016-ban több mint 1,7 millió eurót (mintegy félmilliárd forintot) kapott.

Mundzsid Abu Dzsais, a megvádolt, PNGO Net nevű palesztin ernyőszervezet képviselője a pénteki jelentést a palesztin nép és szervezetek elleni izraeli agressziónak nevezte, és megígérte, hogy folytatják erőszakmentes és jogszerű harcukat.

Az EU-hoz intézett felhívást már több izraeli kormányzati lépés megelőzte a bojkottmozgalom elleni küzdelemben. Az év elején Izrael meghatározott húsz olyan aktivistacsoportot a világ minden tájáról, melyek tagjainak megtiltotta a belépést az ország területére a zsidó állam bojkottálására irányuló felhívásuk miatt.

Az EU azt javasolta tagállamainak, hogy címkézzék meg a Ciszjordániában gyártott izraeli termékeket, s – bár nem kell megtiltaniuk az importot izraeli telepekről, de – ezek ne kapjanak ugyanolyan adókedvezményeket, mint más izraeli áru.

Orientalista.hu – MTI nyomán

, , , , , ,
Back to Top ↑