Cadmus fordítás Cadmus

Izrael fizessen kártérítést a lengyel önkéntes családjának, akinek a halálát okozta a Gázai övezetben

2024. 04. 04.

Izraelnek kártérítést kellene fizetnie azon lengyel segélyszervezeti alkalmazott családjának, akinek a halálát okozta a Gázai övezetben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Varsóban.

A lengyel államfő a NATO megalapításának 75. évfordulója alkalmából megtartott sajtókonferenciáján tért ki a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét önkéntesének – köztük egy lengyelnek – a Gázai övezetben minap történt halálára.
Duda felelősségteljesnek minősítette, hogy Izrael vezetése beismerte: az izraeli erők a támadás elkövetői. A lengyel elnök egyúttal hangsúlyozta: a tragédia körülményeit ki kell vizsgálni.

Vitathatatlannak nevezte, hogy Izraelnek “megfelelő” kártérítést kell fizetnie az életét vesztő lengyel állampolgár hozzátartozóinak, függetlenül attól, baleset történt-e, vagy bármi más.

Míg az izraeli vezetés “illő érzékenységgel” viszonyul a tragédiához, Yakov Livne, Izrael varsói nagykövete “sajnos képtelen” az ilyen magatartásra – folytatta Andrzej Duda, és elfogadhatatlannak nevezte a diplomata kijelentését Lengyelországra vonatkozóan a támadás után.
Az elnök felidézte: Lengyelország egy hosszabb szünet után, “komoly tárgyalások eredményeképpen” egyezett bele Livne akkreditálásába “azért, hogy megkönnyítse Izrael számára a kapcsolattartást Lengyelországgal”. A nagykövet “most nagyon megnehezíti a kapcsolattartást” – fogalmazott Duda.

Livne 2022 elején foglalta el a varsói nagyköveti posztot, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, és az izraeli állampolgárok kimenekítését is koordinálta Ukrajnából. Előtte, 2021 közepétől a két ország kölcsönösen szüneteltette a nagyköveti állomáshelyek betöltését.
A nagykövet minapi kijelentéseit több lengyel politikus bírálta, köztük Donald Tusk kormányfő. Andrzej Szejna külügyminiszter-helyettes csütörtökön közölte: Livnét péntekre bekérették a varsói minisztériumba.
Duda a NATO-évfordulós beszédében közölte még: levelet írt a tagállamok vezetőinek és Jens Stoltenberg főtitkárnak, és ebben megindokolja azon korábbi javaslatát, miszerint a tagországoknak a bruttó hazai termékük három százalékára kellene emelniük védelmi kiadásaikat a jelenleg előírt kettőről. “A levelem vitát nyit erről a témáról” – jelentette ki. Röviden megindokolta most is: Moszkva “a hidegháborús időszak politikájához tér vissza (…), és erre olyan választ kell adni, mint amilyent (a Szovjetunió) kapott annak idején”.

Donald Tusk: Izrael kemény próbának teszi ki a lengyelek szolidaritását

Kemény próbának teszik ki a lengyelek szolidaritását azok a kijelentések, amelyeket Izrael képviselői tettek a World Central Kitchen (WCK) nonprofit segélyszervezet hét önkéntesének – köztük egy lengyelnek – a gázai övezetben történt halálával kapcsolatban – írta szerdán Donald Tusk lengyel kormányfő az X közösségi felületen.

Tusk a bejegyzésben név szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Yakov Livnét, Izrael varsói nagykövetét szólította meg, felidézve: a Hamász palesztin  szervezet októberi terrortámadása miatt a lengyelek túlnyomó többsége teljes szolidaritást vállalt Izraellel.

“Önök ma igazán kemény próbának teszik ki ezt a szolidaritást” – fogalmazott a lengyel kormányfő. A WCK önkénteseit kedden ért “tragikus támadás”, valamint az, ahogyan arra Netanjahu és Livne reagált, “érthető dühöt vált ki” – tette hozzá.

A segélymunkások halálát okozó izraeli légicsapás miatt kedden felháborodását fejezte ki és az eset tisztázását követelte Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter is, aki erről telefonon beszélt izraeli hivatali partnetrével, Jiszráél Kaccal.

Szerdán pedig Sikorski a lengyel közszolgálati rádióban Yakov Livne nagykövet előző napi X-bejegyzésére reagált. “A nagykövet úrnak több mértéktartást és alázatot javasolnék” – írta.

Ennek előzménye, hogy az izraeli nagykövet azt írta az X-en: Lengyelországban “szélsőjobboldali és szélsőbaloldali erők is szándékos gyilkossággal vádolják Izraelt”. Kifogásolta egyebek mellett, hogy Krzysztof Bosak, a lengyel parlamenti alsóház egyik alelnöke, az újliberális és radikális jobboldali kispártokat tömörítő Konföderáció politikusa “háborús bűntettek” elkövetésével vádolta meg Izraelt. Háborús bűntettet említett a WCK alkalmazottait érő légicsapással kapcsolatban Szymon Holownia alsóházi elnök is.

Sikorski ebben az összefüggésben azt írta: “amennyiben igaz, amit az izraeli sajtó ír”, és az izraeli erők “szándékosan mértek csapást a humanitárius konvojra abban a hiszemben, hogy abban egy közvetlen fenyegetést nem jelentő terrorista is utazott”, akkor ő “nem ismer olyan erkölcsi rendszert, amely ezt a tettet igazolná”.
Ha a támadók valóban “képesek voltak hét civil életének feláldozására egy terrorista megölése céljából”, akkor Izraelnek bocsánatot kell kérnie, és jóvátételt kell fizetnie – jelentette ki Sikorski.

Tomasz Siemoniak, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szerdán a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban megerősítette: a dél-lengyelországi Przemysl kerületi ügyészsége eljárást indított az önkéntes lengyel segélyszervezeti alkalmazott szándékos megölése miatt. A 35 éves Damian Soból ugyanis Przemysl lakosa volt. Lengyelország az állampolgára halálának “teljeskörű tisztázását várja el” az izraeli féltől – hangsúlyozta Siemoniak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑