Cadmus fordítás Cadmus

Izrael ismét megnyitja a szíriai határátkelőhelyet Kunejtiránál

2018. 09. 27.

Izrael újranyitja a szíriai háború kezdetén lezárt átkelőhelyét Szíria felé Kunejtiránál – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Ivgidor Liberman védelmi miniszter jelentette be a határátlépőhely újranyitását a Golán-fennsíkon, a fennsík Szíriától 1967-ben elfoglalt, és 1981-ben de facto Izraelbe annektált nyugati felén tett csütörtöki körútján.

Liberman a Golán-fennsíkon találkozott Joel Sztrik tábornokkal, Izrael északi területeinek parancsnokával, és közölte, hogy a kunejtirai átkelőhelyet a szíriai háború előtti működése alapján nyitják meg újra mind a személy, mind az áruforgalom számára.

Az elmúlt hetekben a határszakaszt ellenőrző ENSZ-békefenntartók is visszatértek a határ szíriai oldalára, akik az elmúlt években Izraelbe „menekültek”.

„Készek vagyunk visszatérni a régi rutinhoz, s erre készülnek a szíriai oldalon is. Rendőrök és vámosok jelentek meg, építkezéseket folytatnak, orosz katonai rendőrök járőröznek. Mostantól a labda a szíriai térfelen van”- hangsúlyozta az izraeli politikus.

Négy évvel ezelőtt iszlamista egységek foglalták el a kunejtirai határátkelő szíriai oldalát, és az ENSZ-katonák több ellenük irányuló emberrablás után kénytelen voltak áttelepülni Izraelbe. Azóta többször is gazdát cserélt Kunejtira, de a közelmúltban a szíriai hadsereg véglegesen felszabadították térséget.

A múltban elsősorban a megszállt Golán- fennsíkon élő szíriai drúz nemzetiségű gazdálkodók által termelt almát szállították Kunejtiránál hagyományos piacára, Szíriába, valamint a határ izraeli oldalán élő drúz közösség tagjai utaztak át: diákok a damaszkuszi egyetemre, illetve a szülők elrendezte házasságok révén menyasszonyok költöztek vőlegényük családjához Szíriába.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑