Izrael jelentős adóbevételt tart vissza Palesztinától

Izrael a kilencvenes években kötött átmeneti békeszerződés aláírása óta a Palesztin Hatóság (PA) számára maga szedi be az adókat a palesztin lakosoktól, ennek összege körülbelül 222 millió dollár havonta mostanában.

Amióta 2014-ben megszakadtak a béketárgyalások a felek között, Izrael gyakran tart vissza nagyobb összegeket ezekből a bevételekből, hogy így gyakoroljon politikai/gazdasági nyomást a palesztin vezetésre.

A jelenlegi befagyasztást az indokolja az izraeli biztonsági kabinet szerint, hogy Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság feje támogatásban részesíti azokat a a palesztin ellenállókat illetve családjukat -akik fegyveresen léptek fel az izraeli megszállással szemben majd ezért börtönbe kerültek.

Hasonló lépésre már sor került februárban is, amikor szintén a palesztin szabadságharcosok elítéltek pénzbeli segélyezése miatt fagyasztottak be adóbevételeket az izraeliek.

Az izraeli biztonsági kabinet állítása szerint Abbász, illetve a PA körülbelül 43 millió dollárt fizetett ki az izraeli börtönökben szenvedő palesztinok családjainak.

Az izraeli hatóságok bosszúból ezért pontosan akkora összeget fognak a jövő évi adókifizetésekből levonni.

Az Egyesült Államok az utóbbi években hasonló politikát folytat. Tavaly például egy törvénnyel jelentősen lecsökkentették a Palesztinának folyósított segélyek összegét,  mert Mahmud Abbasz nemzeti hősöknek tarja a palesztin szabadságharcosokat és nem terroristáknak, mint ahogyan az amerikai-izraeli mediumok nevezik őket.

További több száz millió dolláros támogatásokat vont meg Amerika az ENSZ illetve humanitárius szervezetek alapjaitól is, amelyek palesztinokat támogatnak, hogy így kényszerítse  Mahmud Abbászt a béketárgyalások folytatására. A palesztin vezetés nem hajlandó tovább folytatni diplomáciai tárgyalásokat, mivel Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Azonnali nyomán

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑