Cadmus

Izrael megnyitotta emirátusi nagykövetségét

Röviddel az emírségek bejelentését követően az izraeli külügyminisztérium közölte, hogy a zsidó állam hivatalosan megnyitotta nagykövetségét Abu-Dzabiban a nagykövet megérkezésével.

A tárca szerint egyelőre átmeneti helyszínen fog működni a diplomáciai képviselet, míg nem találnak végleges helyet neki.

Az izraeli kabinet jóváhagyta a diplomáciai kapcsolatok kiépítését szolgáló megállapodást egy másik arab állammal, Marokkóval is. A N12 izraeli televíziós csatorna szerint a megállapodás most a parlament elé kerül ratifikálásra.

Az izraeli gazdasági miniszter vasárnap jelentette be, hogy a két ország egyezségre jutott a kereskedelmi és gazdasági együttműködés terén is, az erre vonatkozó megállapodást pedig akár két héten belül alá is írhatják.

Izrael az Egyesült Államok közvetítésével az úgynevezett Ábrahám-egyezmények keretében az Egyesült Arab Emírségekkel, Marokkóval, Szudánnal és Bahreinnel normalizálta kapcsolatait.

A palesztinok ügyük elárulásának tekintik a történteket, az arab országok eddig ugyanis azt az elvet követték, hogy a kapcsolatok rendezését a zsidó állammal az izraeli-palesztin konfliktus rendezésétől teszik függővé.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑