Izrael megsemmisítené a szír légvédelmet

Furcsa módon reagált az izraeli kormány arra, hogy rálőtt a zsidó állam egyik vadászrepülőgépére a szír légvédelem, miután az izraeli gép Szíria légterében végzett harci cselekményt.

Az izraeli légierő megsemmisíti a szíriai légvédelmi rendszereket, ha Bashar al-Assad elnök hadserege ismét rakétákat lő ki a Szíriában hadműveletet végrehajtó izraeli gépek ellen – figyelmeztetett ma Avigdor Lieberman izraeli védelmi miniszter. Hozzátette, hogy „a következő alkalommal, amikor a szíriaiak bevetik a gépeink ellen a légvédelmi rendszereiket, a legkisebb habozás nélkül leromboljuk őket”.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, péntekre virradóra Szíriában légelhárító rakétákat lőttek az izraeli légierő csapást mérő repülőgépeire. Egy szíriai rakétát Jeruzsálemtől északra semmisített meg az izraeli légvédelem Hec (Nyíl) nevű rakétaelfogó rendszere.

A szíriai hadsereg azt állította, hogy lelőttek egy izraeli repülőgépet, egy másikat pedig eltaláltak, de ezt Izrael korábban tagadta: a hadsereg állítása szerint bár „kilőttek néhány rakétát”, de egyik sem találta el a célját. A szíriai háború 2011-es kezdete óta ez a legsúlyosabb konfliktus a két ország között.

„Valahányszor észrevesszük, hogy fegyvereket szállítanak Szíriából Libanonba a Hezbollahnak, meg fogjuk akadályozni. Ebben a kérdésben nincs kompromisszum” – jelentette ki a miniszter.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének korábbi kijelentése szerint, a repülők ellen nem Szíria legfejlettebb rakétáit vetették be. Jeruzsálem éjszaka első ízben alkalmazta a ballisztikus rakéták ellen kifejlesztett Nyíl nevű rendszerét, noha már a kilencvenes évek végén ellátták vele a hadsereget. Oroszország tavaly október elején SZ-300-as légvédelmi rakétarendszert telepített Szíriába, de Izrael megállapodott Moszkvával arról, hogy összehangolják működésüket, és megakadályoznak minden esetleges véletlen összecsapást a Szíriában állomásozó orosz erőkkel.

Izrael és Szíria hivatalosan háborúban áll egymással évtizedek óta. A két ország viszonya azért is feszültebb, mert a szíriai rendszert Izrael két nagy ellensége, a Hezbollah libanoni síita szervezet és Irán is támogatja.

Orientalista.hu – Magyar Nemzet nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑