Cadmus fordítás Cadmus

Izrael nem engedélyezte egy európai parlamenti képviselő beutazását

2022. 05. 23.

Izrael nem engedélyezte vasárnap Manu Pineda európai parlamenti (EP) képviselő beutazását, aki egy parlamenti delegáció élén a palesztin területeken is látogatást tervezett.

Az izraeli külügyminisztérium “az illetékes izraeli hatóságoktól származó” – közelebbről meg nem nevezett – információkkal indokolta mindezt. Válaszul a teljes, tizennyolc fős küldöttség lemondta izraeli útját.

A baloldali képviselő a Twitteren közzétett nyilatkozatában nehezményezte, hogy “Izrael akadályozza az Európai Parlament munkáját”. Hozzátette, hogy a delegáció egyébként arra sem kapott engedélyt, hogy a Gázai övezetbe mehessen.

Pineda képviselőtársaival egyebek között az Al-Jazeera, a katari pánarab televíziós hálózat tudósítója halálának körülményeiről akart tájékozódni, akit május 11-én lőttek agyon Ciszjordániában egy izraeli katonai agresszív katonai művelet során.

Izrael 2018-ban határozott arról, hogy nem engedik be a zsidó állam bojkottjára felszólító szervezetek aktivistáit. A Jerusalem Post című lap vasárnap jelentette, hogy Pineda korábban a Gázai övezetben éppen egy ilyen szervezetnek dolgozott és állítólag a palesztin területet uraló  Hamász vezetőjével, Iszmail Haníjével is találkozott. Az EU, az Egyesült Államok és Izrael is terrorszervezetként tartja nyilván a Hamászt.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közölte, hogy szóvá fogja tenni a képviselő beutazási tilalmának ügyét az illetékes izraeli hatóságoknál. A máltai politikus egyébként a nap folyamán Izraelben és palesztin területeken tett látogatást.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑