2017. 10. 18.

Izrael nem tárgyal a Hamasznak is szerepet szánó új palesztin kormánnyalIzrael nem folytat diplomáciai tárgyalásokat a Hamász szélsőséges szervezetnek is szerepet szánó új palesztin kormánnyal – közölte kedden Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hivatala.

A közlemény szerint bármilyen megbékélési megállapodásnak a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges mozgalom és a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom között több feltételnek meg kell felelnie, elsősorban el kell ismerniük Izraelt, a Hamásznak pedig le kell tennie a fegyvert.

Két rivális palesztin párt, a Fatah és a Hamász múlt héten írt alá megbékélési megállapodást Kairóban. Sajtóértesülések szerint a felek abban állapodtak meg, hogy a Hamász átadja a Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóságnak a teljes ellenőrzést a Gázai övezet felett, és megegyezésre jutnak valamennyi vitás kérdésben, egyebek közt a Hamász fegyverarzenálja feletti ellenőrzésről.

Az AP amerikai hírügynökség közlése szerinte míg a Hamász átadná a közigazgatás felelősségét a Fatahnak, fegyveres szárnyát megtartaná, nem hajlandó a lefegyverzésről tárgyalni. Ez viszont azt jelenti, hogy a Hamász az egységkormány létrejötte után is jelentős befolyással bírna a palesztin ügyekre, még akkor is, ha a kormányzásban nem vállalna szerepet – írta az AP.

A Reuters hírügynökség szerint bár a megállapodás egyik eleme, hogy a ciszjordániai Palesztin Hatóság 3 ezer rendőrt fog vezényelni a Gázai övezetbe és az Izraellel és Egyiptommal határos térségekbe, a Hamász marad a legerősebb palesztin szervezet a mintegy 25 ezer jól felszerelt fegyveresének köszönhetően.

Izrael korábban is feltételeket szabott ahhoz, hogy szóba álljon az új palesztin kormánnyal. Leszögezte, hogy Izrael elismerése és a Hamász lefegyverzése mellett a megbékélési megállapodásnak meg kell felelnie a nemzetközi egyezményeknek, valamint a közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ – kikötéseinek.

Jeruzsálem kedden további feltételeket teljesítését követelte, egyebek közt azt, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a jövőben is lépjen fel a Hamásszal szemben Ciszjordániában, a Hamász pedig szakítsa meg kapcsolatait Iránnal, juttassa vissza két izraeli katona földi maradványát, valamint engedjen szabadon két, Gázában fogvatartott izraeli állampolgárt.

Ahmad Madzsdalani, Abbász egy segédje az izraeli kormányfő hivatalának közleményére reagálva azt mondta, hogy a Hamász nem vesz részt az új kormányban, ha nem fogadja el a palesztin elnök programját az Izraellel való békekötésről. „Netanjahu ürügyeket keres, hogy folytassa a kétállami megoldás aláásását” – mondta.

A Fatah 2007-ben elvesztette a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Hamász ellenében, amelyet a Nyugat és Izrael terrorista szervezetnek tekint. 2007 óta a két rivális mozgalom közötti közeledési kísérletek rendre kudarcba fulladtak. A Hamász végül szeptemberben – egyiptomi nyomásra – jelentette be, hogy kész megbékélni a Fatahhal.

Ezt vélhetően annak hatására tette, hogy katari szövetségesét elszigetelték, s hogy Mahmúd Abbász felfüggesztette az Izrael által a Gázai övezetbe szállított áram számláinak kifizetését. A megbékélés jegyében a Rámi Hamdalláh vezette palesztin kormány Gázában tartott ülést október elején.

Orientalista.hu – MTI

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com