Cadmus fordítás Cadmus

Izrael több dróntámadást hajtott végre a Sínai-félszigeten

2016. 07. 12.

Izrael az utóbbi években több alkalommal is dróntámadásokat hajtott végre fegyveres iszlamista csoportok ellen az Egyiptomhoz tartozó Sinai félszigeten a kairói vezetés jóváhagyásával – értesült a Háárec című izraeli újság honlapja hétfőn.

A drónok egyiptomi területen, iszlamista erők ellen végrehajtott csapásairól egy név nélkül nyilatkozó, egykori magas rangú izraeli illetékestől szerzett tudomást a Háárec cikkében forrásként megjelölt Bloomberg nevű amerikai hírügynökség.

Noha katonai körökben régóta köztudott volt Izrael és Egyiptom kooperációja a Sinai félszigeten és a Gázai övezetben, de mindeddig nem derültek ki részletek az összehangolt katonai lépések mibenlétéről.

“Egyiptom és Izrael között még soha nem volt olyan szoros az együttműködés, mint az utóbbi időkben”- hangsúlyozta Jaír Golán, az izraeli vezérkari főnök helyettese a két ország javuló viszonyáról.

“Ez nem szerelmi viszony, nem közös értékeken alapul. Nem úgy írnám le, mint az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatunkat, de szerintem jó kiindulópontot jelent”- tette hozzá a katonatiszt.

Az Iszlám Állammal szövetséges helyi fegyveresek az utóbbi években több tucat támadást hajtottak végre egyiptomi biztonsági erők ellen a Sinai-félszigeten, ami lehetővé tette Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnöknek a katonai kapcsolatok szorosabbá fűzését Jeruzsálemmel.

A Sinai-félszigeten és a Gázai övezetben számos, az Iszlám Államra felesküdött szélsőséges iszlamista csoport tevékenykedik, amelyek Izraelt is célpontjuknak tekintik. A közös ellenség elleni harc érdekében az egyiptomi csapatok Jeruzsálem beleegyezésével az 1979-es izraeli – egyiptomi békében meghatározott szint fölé emelték a közös határ melletti katonai jelenlétüket.

“Kétségtelenül példátlanul magas szintű az együttműködés, különösen a terrorizmus elleni harcban”- nyilatkozta Mohamed Kamal volt egyiptomi parlamenti képviselő, a kairói egyetem politológus professzora. “Egyiptom ezt az ügyet racionálisan, nemzeti érdekének megfelelően kezeli”- tette hozzá.

Esz-Szíszi 2013-as egyiptomi katonai hatalomátvétele óta a Sinai félsziget fegyveres szervezetei “szent harcot hirdettek Egyiptom felszabadítására”, és terrorakcióikban több száz helyi katonát és rendőrt öltek meg.

Egyiptomi katonai forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség 2013-ban arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg drónjával egy rakétát lőtt ki a Sinai – félsziget északi részén, amellyel megölt öt terrorizmussal gyanúsított személyt és elpusztított egy rakétakilövő állomást.

Izrael és Egyiptom 1979-ben az amerikai Camp Davidban békét kötött egymással, amelynek keretében Jeruzsálem visszaadta Kairónak az 1967-ben elfoglalt Sinai -félszigetet.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑