Cadmus fordítás Cadmus

Izraelbe érkezett az amerikai alelnök – A palesztinok tüntetnek ellene

2018. 01. 22.

Mike Pence amerikai alelnök vasárnap este érkezett egy kétnapos látogatásra Izraelbe. A palesztinok több helyen is tüntetést szerveztek.

Pence izraeli látogatása az utolsó szakasza régióbeli útjának, előtte Egyiptomban és Jordániában is megállt, valamint a szíriai határ közelében lévő amerikai katonai létesítménynél.

Palesztin tüntetők kis csoportja vasárnap este a ciszjordániai Betlehemben elégette Pence fotóját, így tiltakozva látogatása és Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos döntése ellen.

A tüntetők “Pence menj haza” és “Pence megszentségteleníted a földünket” táblákat tartottak, és a meggyújtott fotója felett palesztin zászlókat lengettek.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a közösségi média oldalán üdvözölte Pence-t Izraelben, majd később egy külföldi diplomatáknak rendezett eseményén az alelnököt “Izrael nagy barátjának” nevezte.

Netanjahu azt is hangsúlyozta, hogy “nincs más alternatíva” az Egyesült Államokra, mint békeközvetítőre, és bárki, aki ezt elutasítja, “nem akar békét”, utalt a Palesztin Hatóság kijelentésére, hogy megszakítanak minden kapcsolatot a Trump-kormány békecsapatával, Trump december 6-i Jeruzsálemre vonatkozó nyilatkozata következményeként.

“Van egy üzenetem  Abbásznak: Az amerikai vezetésnek nincs alternatívája a diplomáciai folyamatokban. Bárki, aki nem hajlandó beszélni az amerikaiakkal a békéről, nem akar békét.”

Netanjahu és az izraeli politikai spektrum nagy része üdvözölte Trump lépését. A palesztinok viszont tünteésekbe kezdtek mivel Jeruzsálem  keleti felét akarják jövőbeli államuk fővárosának.  A palesztin vezetők azzal vádolták az Egyesült Államokat, hogy Izrael mellé állt, és Abbász kijelentette, hogy ez a döntés kizárta Washingtont történelmi szerepköréből az izraeli-palesztin békefolyamatban.

A hétvégén Pence igyekezett megnyugtatni II. Abdullah jordán királyt, hogy a Trump-kormány továbbra is az izraeli-palesztin béke megvalósításán dolgozik, és ebben Ammant központi szereplőnek tekinti.

“Trump elnök történelmi döntést hozott azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, de döntésében azt is világossá tette, hogy … továbbra is tiszteletben tartjuk Jordánia szerepét, mint a szent helyek őrzője, nem foglalunk álláspontok a határokról és a végső státusról – ezeket tárgyalások útján kell rendezni – és amint azt világossá tettem, és az elnök is világossá tette a világ számára: az Amerikai Egyesült Államok továbbra is elkötelezett marad, ha a felek elfogadják a kétállami-megoldást.” Pence ezt az üzenetet közvetítette szombaton Egyiptom elnökével folytatott megbeszélések során.

Később vasárnap, miután találkozott az amerikai csapatokkal a szíriai határ közelében, Pence azt mondta az újságíróknak, hogy ő és Abdullah “nagyon őszinte megbeszélést” folytatott, és “egyetértett abban, hogy nem ért egyet” az amerikai döntést illetően Jeruzsálemről.

Ugyanakkor mindketten egyetértettek abban, hogy Izraelnek és palesztinoknak újra kell kezdenie a béketárgyalásokat.

A Trump-nyilatkozat után Abbász azt mondta, nem fog találkozik az amerikai kormány tisztviselőivel, és lemondta az eredetileg december közepére tervezett Pence-látogatást is.

Abbász vasárnap Brüsszelbe utazott egy hétfői találkozóra az Európai Unió külügyminisztereivel. Abbász sürgetni fogja az EU tagállamait, hogy ismerjék el a palesztin államot az 1967 előtti határok szerint.

Nabil Abu Rdeneh, Abbász tanácsadója vasárnap megismételte, hogy “az Egyesült Államokat már nem fogadják el közvetítőként.”

A Bloomberg szerint Pence a régióban tett látogatása során megkérte a jordán és az egyiptomi kormányt, hogy lépjenek kapcsolatba a palesztinokkal az amerikai korány nevében.

Pence hétfőn Netanjahuval találkozik, majd a Knesszetbe megy, ahol beszédet fog mondani, melyet az izraeli arab törvényhozók, mint azt előre jelezték, bojkottáli fognak. Kedden ellátogat a Jeruzsálembe a Siratófalhoz és a Jad Vasembe.

Orientalista.hu – Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑