Cadmus fordítás Cadmus

Izraelben az arab Raám párt befagyasztotta koalíciós tagságát

2022. 04. 18.

A muzulmán hagyományőrző arab Raám párt átmenetileg befagyasztotta koalíciós tagságát az izraeli kormányban és a parlamentben a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél történt összecsapások miatt – jelentette a Jediót Aharonót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A koalíciós tagság szüneteltetésének az a célja a ynet szerint, hogy csökkentse az izraeli Iszlám Mozgalom koalícióból kilépést követelő, a pártra nehezedő nyomását, noha a lépésnek jelenleg nincs valódi, gyakorlati jelentősége, mert az izraeli parlament, a kneszet tavaszi szünetet tart egészen májusig – közölte a profitline.hu.

Az “ideiglenes befagyasztást” egyeztették Naftali Bennett miniszterelnökkel és Jaír Lapid külügyminiszterrel a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál értesülése szerint. A döntés a koalíciónak nem okoz valódi gondokat, miközben segítségével elkerülik a kormánnyal való tartós szakítást, és ezzel megakadályozzák a nyolcpárti, baloldali, centrista és jobboldali pártokból és az arab Raám pártból álló koalíció felbomlását.

A kormány vezetői, Bennett és Lapid javasolták a tagság befagyasztását a kilépés helyett, amit az Iszlám Mozgalom vallási vezetőinek Súra Tanácsa vasárnap este elfogadott. Elsősorban szimbolikus lépésről van szó, ugyanis a kneszetbeli tagság befagyasztására nincs jogi lehetőség, a koalíciós tagság ideiglenes felfüggesztésének pedig törvénykezési szünet idején nincs gyakorlati jelentősége.

A Raám már pénteken elítélte az izraeli biztonsági erőket a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél történt erőszak miatt, s a párt egyik parlamenti képviselője a koalícióból való kilépéssel fenyegetőzött. A pártot vezető Manszúr Abbász azonban ismételten nyugalomra szólított fel.

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑