Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli harckocsik mélyen behatoltak Gázavárosba

2024. 07. 09.

Izraeli harckocsik kedden mélyen behatoltak Gázaváros központjába a fokozott támadás második napján, ami a Hamász palesztin szervezet szerint veszélyeztetheti a tűzszüneti tárgyalásokat – írta helyszíni jelentésében a Reuters hírügynökség.

Az Egyesült Államok által támogatott katari és egyiptomi közvetítők a héten felgyorsították erőfeszítéseiket egy olyan tűzszüneti megállapodás megkötésére, amelynek célja a gázai háború befejezése és az elhurcolt izraeli túszok szabadon bocsátása az Izraelben bebörtönzött palesztin foglyokért cserébe.

Az izraeli harckocsik mélyebbre hatoltak Gázaváros egyes kerületeiben, köztük Sedzsaija, Szabra és Tel al-Hava negyedbe, ahol a lakosok előző nap az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta a leghevesebb harcokról számoltak be.

A közösségi médiában kedden terjedő felvételeken szamarak vontatta szekereken, matracokkal és egyéb holmikkal megrakott teherautók hátuljára pakolt családok haladtak a város utcáin, hogy elmeneküljenek az izraeli evakuálási parancs hatálya alá tartozó területekről – tudatja az MTI.

A palesztin vörösfélhold közölte, hogy a kiürítési parancsok miatt Gázavárosban nem működik egyetlen orvosi rendelő sem.

A Hamász és szövetségese, az Iszlám Dzsihád arról számolt be, hogy páncéltörő rakétákkal és aknavetőtűzzel harcoltak az izraeli erők ellen Tel Al-Hava negyedben, veszteséget okozva az izraeli erőknek.

Az izraeli hadsereg közleményében bejelentette, hogy csapatai folytatják a műveleteket Gázavárosban, miután a hírszerzés a Hamász és az Iszlám Dzsihád jelenlétét jelezte a térségben. Hangsúlyozta: erőik több tucat palesztin harcost tettek harcképtelenné és számos fegyvert találtak.

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint az izraeli légicsapások kedden hat embert öltek meg egy gázavárosi házban, kilencet két házban a Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeiratban, valamint Deir al-Balah településen, továbbá három embert Rafahban, a Gázai övezet déli szélén.

A Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menkülttáborban egy palesztin csoport elleni izraeli csapás legalább hét embert ölt meg, többségükben gyerekeket – közölték a mentősök.

Izrael október 7-én indított háborút a Hamász ellen az övezetben, miután palesztin szélsőségesek megtámadták Izrael déli részét, és 1200 embert öltek meg, és mintegy 250 embert elhurcoltak.

A gázai egészségügyi tisztviselők szerint azóta több mint 38 ezer palesztin halt meg az izraeli katonai offenzívában.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑