Cadmus fordítás Cadmus

Izraeli támadást várnak Libanonban

2017. 11. 21.

Teljes készültségre szólította fel a határ közelében állomásozó katonákat Joseph Aoun libanoni vezérkari főnök kedden. Egy magas rangú izraeli tisztségviselő “zagyvaságnak” nevezte a figyelmeztetést. “A rendkívüli libanoni politikai helyzet megköveteli tőletek a lehető legmagasabb szintű figyelmet és éberséget” – idézte a hadsereg Twitter-oldalán a vezérkari főnököt.

A libanoni függetlenség 74. évfordulójának előestéjén, Saad Al-Haríri lemondott miniszterelnök visszatérése előtt egy nappal tartott beszédében Aoun arra kérte a katonákat, hogy “határozottsággal és erővel válaszoljanak a békétlenséget, zavart szító és a nemzeti egységet, polgári békét fenyegető kísérletekre”.

Miután a hónap elején a Rijádban tartózkodó Haríri meglepetésszerűen bejelentette lemondását, belpolitikai válságba sodorta hazáját: a kormányfő kijelentette, hogy félti az életét, és kifogásolta Irán és a Hezbollah libanoni síita szervezet befolyásának növekedését országában. Lépését követően Libanon a szaúdi-iráni vetélkedés középpontjába került.

Aoun egyúttal azt kérte a csapatoktól, hogy éberen ügyeljenek az ENSZ 1701-es határozatának betartására, és őrizzék meg a stabilitást az izraeli határon.

ENSZ-határozat: törékeny béke 11 éve

Az 1701-es határozat vetett véget a 2006-os háborúnak az Irán támogatását élvező Hezbollah és Izrael között. A felek azóta kerülték az összeütközést. Az ENSZ békefenntartókat állomásoztat a két ország határán.

A határozat értelmében a libanoni hadsereg felel a biztonságért a határzóna libanoni részén, ahonnan minden más fegyveres erő – a Hezbollah katonai szárnyát beleértve – ki van tiltva. Az év eleje óta fokozódott a feszültség a Hezbollah és Izrael között, amely aggódva figyeli Irán és szövetségese térhódítását Szíriában és a régióban.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vasárnap óta hadgyakorlatok zajlanak a szíriai határ közelében.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑