Izraeli vezetők szerint fel kell készülni egy Irán elleni esetleges amerikai támadásra

Izrael készüljön fel egy Irán elleni esetleges amerikai támadás forgatókönyvére még Donald Trump amerikai elnök hivatali idejének lejárta előtt – erre szólították fel az izraeli hadvezetést az ország politikai vezetői, legalábbis ezt írta szerdán a Walla című izraeli hírportál.

E forrás szerint az izraeli politikai vezetés az elmúlt hetekben arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy készítsék elő Izraelt egy Irán elleni amerikai támadás lehetőségére, melyre a következő hetekben kerülne sor, még mielőtt Donald Trump elnök elhagyja a Fehér Házat.

Az értesülést meg nem nevezett, a kérdésben érintett magas rangú izraeli tisztviselők közölték a megbízhatónak tekintett Walla hírportállal.

Beni Ganz védelmi miniszter az elmúlt két hétben kétszer beszélt Christopher Miller megbízott amerikai védelmi miniszterrel, aki a Trump által az elnökválasztás után néhány nappal menesztett Mark Asper helyébe lépett.

Magas rangú izraeli tisztviselők szerint megbeszéléseiken az iráni kérdéssel, a szíriai helyzettel, valamint Izrael és az Egyesült Államok közötti biztonsági együttműködési megállapodással foglalkoztak.

Az izraeli tisztviselők azt mondták, hogy ha a Trump-kormányzat fellép Irán ellen, akkor várhatóan Izrael előzetes figyelmeztetést kap. A nagyfokú bizonytalanság miatt azonban a hadsereget arra utasították, hogy győződjön meg védelmi rendszereinek megfelelő működéséről.

Izraelben ugyanis attól tartanak, hogy egy amerikai támadás esetén az irániak katonai válasza közvetlenül Izraelre sújthat le a szíriai Irán-párti milíciák vagy a Libanonban működő Síita Hezbollah bevetésével.

A múlt héten a The New York Times című amerikai lap arról számolt be, hogy Trump elnök néhány vezető amerikai tisztviselőnek felvetette Irán natanzi központi urándúsító létesítménye megtámadásának lehetőségét.

A beszámoló szerint Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter és a közigazgatás más magas rangú tisztviselői azzal tanácsolták el az elnököt ettől lépéstől, hogy ez regionális eszkalációhoz vezetne.

Pompeo külügyminiszter néhány nappal ezt követően meglátogatta Izraelt és a Perzsa-öböl menti államokat. Látogatása során a kíséretében lévő amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a Trump-kormány továbbra is napirenden tart minden lehetőséget Iránnal kapcsolatban.

Pompeo közel-keleti tartózkodásának idején az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős központi parancsnoksága meglepetés-hadgyakorlatot hirdetett, amelyben B-52 stratégiai bombázókat indítottak.

Ezek a nehézbombázók képesek olyan óriási bombákat hordozni, amelyek behatolhatnak az iráni földalatti nukleáris létesítmények bunkereibe. Az amerikai bombázók az Egyesült Államokból indultak, és egyenesen az amerikai légierő katari bázisára repültek.

Ezt a váratlan hadgyakorlatot Teheránnak küldött üzenetnek szánták. Az Egyesült Államok hadserege központi parancsnokságának nyilatkozata szerint a gyakorlat célja az agresszív elemek elrettentése és Amerika közel-keleti szövetségesei iránti támogatásuk kifejezése volt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑