Cadmus fordítás Cadmus

Izraelnek ellenzi a megölt palesztin újságírónő ügyében indított amerikai vizsgálat

2022. 11. 17.

Izrael nem fog együttműködni semmilyen külső vizsgálattal Sirín Abu Akla palesztin újságírónő halálát illetően – jelentette be hétfőn este Beni Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren.

A helyi sajtó jelentette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozást indított a palesztin-amerikai kettős állampolgár újságírónő halálának ügyében. Az al-Dzsazíra katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én lőtték le a dzseníni menekülttáborban.

“Súlyos hiba az amerikai igazságügyi minisztérium azon döntése, hogy kivizsgáltatja Sirín Abu Akla sajnálatos halálát” – hangsúlyozta Ganz. “Nem fogjuk engedni a beavatkozást Izrael belügyeibe” – tette hozzá.

Palesztin tisztségviselők, Sirín Abu Akla családja és az al-Dzsazíra is azzal vádolja az izraeli hadsereget, hogy szándékosan vették célba és lőtték le a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósító riportert, aki jól felismerhetően sisakban és “sajtó” feliratú golyóálló mellényben volt. Az izraeli hadsereg vizsgálata ugyanakkor megállapította, hogy Sirín Abu Aklát nem szándékosan lőtte le egy izraeli katona.

Lapid: Nem hagyjuk, hogy katonáink ellen idegenek nyomozzanak

Jaír Lapid leköszönő izraeli miniszterelnök bejelentette, hogy Izrael nem engedélyezi amerikai nyomozók eljárását izraeli katonák ellen Sirin Abu Akla palesztin újságírónő halálának ügyében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Lapid a 25. kneszet beiktatási ünnepségén hangsúlyozta, hogy Izrael nem engedélyezi idegen hatalmaknak, hogy katonái ellen nyomozást indítsanak. Előzőleg már Beni Ganz védelmi miniszter is közölte Twitter fiókjában, hogy Izrael nem fog együttműködni semmilyen külső vizsgálattal Sirin Abu Akla palesztin újságírónő halálával kapcsolatban.

Az Egyesült Államok még nem nyilatkozott nyilvánosan az ügyről, de egy izraeli tisztviselő megerősítette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportálnak, hogy az amerikai tisztségviselők tájékoztatták izraeli kollégáikat az FBI-vizsgálat megindításáról szóló döntésről, mivel Abu Akleh amerikai állampolgár volt.

Az al-Dzsazíra katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én lőtték le a dzseníni menekülttáborban.

Palesztin tisztségviselők, Sirin Abu Akla családja és az al-Dzsazíra is azzal vádolja az izraeli hadsereget, hogy szándékosan vették célba és lőtték le a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósító riportert, aki jól felismerhetően sisakban és sajtó-feliratú golyóálló mellényben volt. Az izraeli hadsereg vizsgálata ugyanakkor azt állapította meg, hogy Sirin Abu Aklát nem szándékosan lőtte le egy izraeli katona.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑