Cadmus fordítás Cadmus

Jair Lapid izraeli külügyminiszter megnyitotta országa nagykövetségét az arab emírségekben

Jair Lapid izraeli külügyminiszter kedden megnyitotta Izrael nagykövetségét Abu-Dzabiban.

Lapid személyében először látogatott izraeli miniszter az Egyesült Arab Emírségekbe a kétoldalú kapcsolatok rendezése óta. Az izraeli diplomácia vezetője a megnyitási ceremónián arról beszélt, hogy több közel-keleti országnak is diplomáciai kapcsolatot kellene létesítenie a zsidó állammal.

“Izrael békét akar szomszédaival. Mindegyik szomszédjával. Nem megyünk el sehová sem. A Közel-Kelet a mi otthonunk. Maradni fogunk” – hangsúlyozta a tárcavezető a megnyitón, amelyen több emírségekbeli és izraeli tisztségviselő is jelen volt, köztük Núra al-Kaábi, az emírségek ifjúsági és kulturális minisztere.

“Felszólítjuk a régió országait, hogy ismerjék ezt el, és jöjjenek, beszéljenek velünk” – tette hozzá Lapid.

Kétnapos látogatása során Lapid emírségekbeli hivatali partnerével, Abdalláh bin Zajid sejk Ál Nahajannal is tervez találkozni.

Az abu-dzabi nagykövetség Izrael első diplomáciai külképviselete a Perzsa(Arab)-öböl térségében.
Indulása előtt Lapid a Twitter közösségi portálon történelminek nevezte látogatását, Lior Hajat izraeli külügyi szóvivő pedig azt mondta, beértek a két ország között a háttérben több évtizede zajló egyeztetések gyümölcsei.

Az AP amerikai hírügynökség ezzel kapcsolatban emlékeztet arra, hogy az emírségek és Izrael már jóval a tavalyi békemegállapodást megelőzően kapcsolatban állhattak egymással, elsősorban a régiós nagyhatalomnak számító Irán ügyében, amelyre mindkét ország gyanakvással tekint a többi közt Teherán nukleáris programja miatt.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek – valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein, Szudán és Marokkó – tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait, az úgynevezett Ábrahám-egyezmények révén, melyeket a washingtoni Fehér Házban írtak alá.

A megállapodásokat a palesztinok élesen bírálták, árulásnak nevezték.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑