Cadmus

Javul a keresztények helyzete Szudánban

Az elmúlt évtizedek szokásaival szöges ellentétben, muszlim kormányzati tisztviselők vettek részt a szudáni keresztények karácsonyi ünnepi miséin. Az afrikai ország új vezetése egyenlő jogokat akar biztosítani a keresztény közösségeknek – közölte az arab nyelvű Linga. org hírportál.

Elődjével ellentétben Szudán új vallási ügyekért felelős minisztere részt vett a karácsonyi ünnepségeken és a khartoumi evangélikus templom istentiszteletén is megjelent. A szudáni vezetés hivatalos munkaszüneti napnak nyilvánította a karácsonyt és az újév első napját.

Naszr Al-Deen Mafrah miniszter szerint a nemzet egyesítését a vallások közötti megbékéléssel lehet elérni.

„Áldott ünnepeket kívánok keresztény testvéreinknek, akik sokat szenvedtek hitükért az Al-Basir-rezsim ideje alatt” – mondta a muszlim vezető.

Mafrah miniszter sajtótájékoztatón bocsánatot kért a keresztényektől, amiért az előző, diktatórikus vezetés elkobozta a keresztény egyházak ingatlanjait és üldözte a hívőket.

A diktátor megbuktatása után 2019-ben a keresztények szabadon ünnepelhették Jézus Krisztus eljövetelét. A khartoumi vezetés támogatásáról biztosította az egyházakat, az állami televízió több alkalommal közvetítette az ünnepségek előkészületeit, illetve élő adást is sugárzott a fővárosban található keresztény templomok istentiszteleteiről.

Miután 2011-ben a keresztény többségű Dél-Szudán kiszakadt és függetlenné vált Szudántól, az Omar Al-Basir vezette, iszlám jogra alapuló rezsim betiltotta a keresztény ünnepek megtartását. Az ország törvénykezését a Saríára vagyis az iszlám jogra változtatta. Az alkotmány kizárólag az iszlám kultúrát és az arab nyelvet ismerte el, minden mást betiltott.

Az akkori szudáni vezetés betiltotta a keresztény könyveket, de az olyan irodalmi művek is tiltólistára kerültek, melyeknek keresztény vallású a szerzője.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Vasárnap.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑