2018. 11. 16.

Jelképes temetési imát mondtak Isztambulban Hasogdzsi emlékére

Törökország-szerte és a világ számos nagyvárosában is megemlékeztek a meggyilkolt szaúdi újságíróról, Dzsamál Hasogdzsiról. A férfi holtteste nem került elő.

Jelképes temetési szertartáson mondtak imát Dzsamál Hasogdzsi emlékére a helyi szaúdi főkonzulátuson pénteken Isztambulban. Az október 2-án meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró férfi holtteste nem került elő – jelentette a török sajtó. A jelképes muzulmán temetési imát közvetlenül a péntek déli imát követően mondták el Hasogdzsiért a török metropolisz történelmi városrészében található Fatih dzsámiban.

A török elnök külpolitikai tanácsadója, Yasin Aktay – aki maga is részt vett a szertartáson – Twitter-fiókján tudatta, hogy nemcsak Isztambulban, de Ankarában a Kocatepe-dzsámiban, valamint Törökország több más tartományában is ima keretében emlékeznek meg a szaúdi újságíróról.

Turan Kislakci, a törökországi arab újságírók szövetségének elnöke szintén a Twitteren közölte, hogy Törökországon túl Szaúd-Arábiában, továbbá Londonban, Párizsban, Washingtonban, Iszlámábádban, Jakartában, Rabatban, Tuniszban és Kuvaitvárosban is mondanak imát az újságíró emlékére. A szaúd-arábiai Medinában reggel, Mekkában pedig délben imádkoztak Dzsamál Hasogdzsiért. A szaúdi újságíró egyik fia, Szalah Hasogdzsi dzsiddai házában péntektől vasárnapig fogadja a részvétnyilvánításokat.

Az illetékes szaúdi ügyészség csütörtökön nyilvánosságra hozott vádirata szerint a The Washington Post című amerikai lap Rijád-kritikus szaúdi újságíróját méreginjekcióval gyilkolták meg a főkonzulátuson, majd feldarabolták, és kivitték az épületből. Ezzel szemben Yasin Aktay, illetve a Sabah című, kormányközeli török napilap korábban azt állította, hogy a feldarabolt holttestet feltehetően savban feloldották.

A szaúdi ügyészség a rijádi büntetőperben csütörtökön öt vádlottra halálbüntetést kért. Az eljárásban további tíz ember ül a vádlottak padján, viszont a sivatagi királyság nagy hatalmú trónörökösét, Mohammed bin Szalmánt teljesen tisztára mosták az ügyben.

Hirado.hu, MTI

, , ,
Back to Top ↑