Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben a szakadárok kikiáltották a déli országrész autonómiáját

2020. 04. 26.

Kikiáltották Dél-Jemen autonómiáját vasárnap a szakadár erők, felrúgva a szaúdi támogatást élvező kormánnyal megkötött békeszerződést, és tovább bonyolítva a háború sújtotta ország helyzetét.

Az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvező szakadárok Déli Átmeneti Tanács (STC) nevű szervezete közleményében rendkívüli állapotot jelentett be, amely szombat éjfélkor lépett életbe.

Közölte továbbá, hogy egyedül fogja kormányozni a legfontosabb dél-jemeni kikötővárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglalt el, valamint több más dél-jemeni tartományt. A lázadók korrupcióval és rossz vezetéssel vádolták a Szaúd-Arábia támogatta jemeni kormányt.

A szaúdi támogatást élvező jemeni kormány elutasította a szakadárok lépését. Mohammed Abdullah al-Hadrami külügyminiszter felszólította az őket támogató Szaúd-Arábiát, hogy „egyértelműen foglaljon állást hozzon határozott intézkedéseket az úgynevezett átmeneti tanács ellen”.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború, a harcoknak több tízezer polgári áldozata van.

Az SPA szaúdi állami hírügynökség pénteken jelentette be, hogy a koalíció egy hónappal meghosszabbítja az április 9-én életbe lépett egyoldalú tűzszünetet.

A szakadárok vasárnapi bejelentése azzal fenyeget, hogy Jemen tovább süllyed a káoszba a koronavírus-járvány közepette.

Jemenből eddig hivatalosan egyetlen diagnosztizált fertőzöttet jelentettek áprilisban a kormány kezén lévő déli Hadramaut tartományból, de szakértők és egészségügyi dolgozók szerint a Covid-19 betegség valóságos pusztítást idézhet elő az omladozó egészségügyi rendszer és a megrongált infrastruktúra miatt – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑