Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben külön háború fenyeget a polgárháborún belül

2019. 08. 11.

A jemeni Ádenben kitört összecsapások mély törésekről tanúskodnak a kormányellenes erők ellen harcolók között, és egy újabb belháború kitörésének veszélyét hordozzák a már dúló polgárháborún belül – vélik az AFP francia hírügynökség által megkérdezett szakértők.

A Dél-Jemen függetlenségéért küzdő – de az Irán támogatta, ellenzéki húszik ellen is harcoló – szakadárok szombaton elfoglalták az elnöki palotát Ádenben a Szaúd-Arábia által támogatott kormányhoz hű erőktől, és megerősítették a kikötőváros ellenőrzését. Az ország déli részén fekvő Áden azt követően lett a nemzetközileg elismert kormány ideiglenes székhelye, hogy a síita húszi erők 2014 végén elfoglalták az ország tényleges fővárosát, Szanaát. Az úgynevezett Déli Átmeneti Tanácshoz (STC) köthető felkelők szombaton nagyobb harc nélkül vették birtokukba Áden központi negyedét, miután az elnöki gárda elhagyta a területet – számoltak be helyi források.

Öt éve zajlik a háború

Az Arab-félsziget szegény országát, Jement közel öt éve háború sújtja, amelyet az észak-jemeni húszi lázadók és a Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek vezette szövetség támogatta kormányerők vívnak egymással. Azonban a húszi-ellenes tábor is megosztott, különösen a déli szakadárok és a kormányerők, akik közül a szerdán kitört harcokban tizennyolcan haltak meg, közöttük több polgári személy. Az összecsapások újabb „polgárháborúval fenyegetnek a polgárháborún belül” – vélte jelentésében a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű agytröszt.

A Déli Átmeneti Tanács harcosai nem első ízben szállnak szembe az Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőkkel. 2018 januárjában három napig tartó harcban ezek a fegyveresek legalább 38 embert öltek meg és 222-t sebesítettek meg. Egyelőre nem világos, mi váltotta ki a mostani ellenségeskedéseket, de az STC vezetői azzal vádolták meg az el-Iszlah iszlamista pártot, hogy megölték az Egyesült Arab Emírségek által megalakított, Biztonsági Kordon nevű alakulat – amelynek az STC is része – egyik parancsnokát.

Nem jutnak ivóvízhez a lakosok

Valamennyi erő 2015 óta a Szaúd-Arábia és az abu-dzabi kormány vezette, az Irán támogatta húszik ellen harcoló szunnita arab szövetséghez tartozik, de az STC szakadárjai sosem tagadták a Rijádba menekült Hádi „korrupt” kormánya elleni ellenszenvüket.

Áden valaha a független Dél-Jemen fővárosa volt, még mielőtt a térség 1990-ben egyesült Észak-Jemennel. Nemcsak a szövetség helyi arab tagjai, de a külföldi résztvevők is megosztottak. Rijád a Hádi elnökhöz hű erőket támogatja, míg Abu-Dzabi az STC-t és a Biztonsági Kordont. Szombaton az abu-dzabi kormány mély aggodalmát fejezte ki az ádeni helyzet miatt, és kijelentette, hogy mindent megtesz a helyzet rosszabbodásának a megakadályozására. Abdalláh bin Zájed külügyminiszter felszólított minden erőt, hogy a fő ellenség, a húszik ellen harcoljon.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint Áden mintegy 200 ezer lakosa nem jut ivóvízhez a harcok miatt.

Különböző segélyszervezetek szerint a jemeni konfliktusban tízezrek haltak meg, a többségük polgári személy. 3,3 millióan továbbra is belső menekültek, és 24,1 millió ember, azaz a lakosság 80 százaléka szorul segítségre az ENSZ szerint, amely a világ legsúlyosabb humanitárius válságaként emlegeti a Jemenben történteket.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑