Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben négymilliárd dollárra van szükség a humanitárius programok fenntartásához

2023. 02. 28.

Rekordösszegű, 4,3 milliárd dollár (1549 milliárd forint) támogatásra jelentette be igényét idén az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) azért, hogy folytathassa humanitárius programjait a polgárháború sújtotta Jemenben, az erről szóló donorkonferenciát hétfőn tartották Genfben.

Martin Griffiths, a világszervezet vészhelyzeti koordinátora szerint viszont a konferencián a kívánt összegnek csak a töredéke, mindössze 1,2 milliárd dollár (431 milliárd forint) felajánlás gyűlt össze 31 országtól. Mindazonáltal kifejezte abbéli reményét, hogy a világszervezet további forrásokra tesz szert még az év folyamán a szükségletek fedezésére.

A tanácskozáson, amelynek házigazdája Svájc és Svédország voltak, a nemzetközi közösség tagjainak magas rangú tisztségviselői vettek részt, köztük Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock német külügyminiszter.
Baerbock közölte, hogy Berlin 120 millió euróval járul hozzá Jemen humanitárius segélyezéséhez, Blinken pedig 444 millió dolláros amerikai támogatásra tett ígéretet.

“A nemzetközi közösségnek megvan az ereje és az eszköze ahhoz, hogy véget vessen a válságnak. Ez pedig azzal kezdődik, hogy a kért összeget hiánytalanul, mielőbb felszabadítják” – szögezte le korábbi sajtóközleményében António Guterres ENSZ-főtitkár, hozzátéve, hogy az azonnali segítségnyújtás mellett fenntartható, hosszútávú fejlesztésekre is szükség van az arab országban.

Az OCHA becslései szerint mintegy 30 milliós országban több mint 20 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre a 2014 óta tartó polgárháború miatt.

A konferencia előtt a kért összeg alig több mint három százalékát sikerült előteremteni.

A háború miatt rengetegen kényszerültek elhagyni otthonaikat és több mint kétmillió gyerek szenved súlyos alultápláltságban. Az ország mezőgazdaságát a harcok tönkretették, az élelmiszerárak pedig jelentősen megemelkedtek.

A tavaly kialkudott, hat hónapos tűzszünet – mely során a humanitárius helyzet is javulásnak indult – októberben lejárt, és bár a szemben álló felek egyike sem indított azóta jelentős offenzívát, a további fegyvernyugvásra irányuló erőfeszítések egyelőre sikertelenek maradtak.

Tavaly az ENSZ csaknem 2,2 milliárd dollár (792 milliárd forint) támogatást kapott jemeni programjaihoz, melyek során közel 11 millióan jutottak országszerte élelmiszerhez, szálláshoz és oktatáshoz. A világszervezet mindazonáltal arra figyelmeztetett, eddigi erőfeszítések könnyen kárba veszhetnek, amennyiben a világszervezet kifogy a pénzből.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑