Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben több mint ezer fogoly cseréjéről állapodtak meg a szembenálló felek

Átfogó, több mint ezer főre vonatkozó fogolycsere-megállapodást kötöttek az ENSZ közvetítésével a jemeni polgárháborúban egymással szembenálló felek – közölte vasárnap a világszervezet.

Az egyezség erősíti a bizalmat a felek – a szaúdi támogatást élvező Al-Hadi  erői és a síita húszik – között, ezért óriási lépés a megfeneklett béketárgyalások újraélesztése szempontjából – mondta Martin Griffiths ENSZ-megbízott a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC) közösen tartott sajtótájékoztatón.

A felek tíz napon át tárgyaltak egy Genfi-tóra néző svájci faluban, Glionban, míg végül nemzetközi közvetítéssel sikerült tető alá hozni a megállapodást. E szerint a kormánypárti erők 680 lázadót, a lázadók pedig a kormányerők 400 katonáját engedik szabadon, köztük 15 szaúdit.

A fogolycsere tényleges lebonyolítását az ICRC fogja felügyelni, kihallgatja a hadifoglyokat, és biztosítja szükséges orvosi ellátásukat.

A háborús felek 2018 decemberében a Svédországban – szintén ENSZ-közvetítéssel – zajló béketárgyalásokon állapodtak meg 15 ezer fogoly cseréjéről, de ennek a végrehajtása eddig igencsak vontatottan haladt. A húszik 290 foglyot engedtek el tavaly, míg Szaúd-Arábia 128-at. Egy helyben kialkudott megállapodással Taizz kormányzóságban is visszanyerte szabadságát néhány tucat hadifogoly.

A húszik – akiket amerikai vádak szerint Irán támogat, de Teherán ezt cáfolja – 2014 őszén foglalták el a jemeni fővárost és jelentős területeket a Szaúd-Arábiával szomszédos arab országban, és elmozdították a hatalomból az Abed-Rabbo Manszúr Hádi vezette, Rijád támogatását élvező kormányt.

A 2015 óta tartó fegyveres konfliktusban becslések szerint eddig 100 ezer ember halt meg, és az ENSZ értékelése szerint a világ legsúlyosabb humanitárius katasztrófája alakult ki Jemenben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑