Cadmus fordítás Cadmus

Jereván: egy török F-16-os lelőtt egy örmény SzU-25-öst

Egy török F-16-os vadászgép Azerbajdzsán légteréből lelőtt egy örmény SzU-25-ös csatarepülőgépet – közölte kedden az örmény védelmi minisztérium.

A katonai tárca szerint az örmény légierő gépének pilótája életét vesztette. A minisztérium közölte: a török F-16-os az azeri Gjandzsa repteréről szállt fel, hogy fedezze az azeri harci gépeknek és drónoknak az Örményország területén lévő Vardenisz, Mec, Maszrik és Szotk településekre mért csapásait, és az örmény légtérben lőtte le az örmény gépet.

Susan Sztepanján, a tárca szóvivője Facebook-oldalán megjegyezte, hogy az örmény gép pilótája hősként halt meg.
Jereván hétfőn kilátásba helyezte, hogy beveti Iszkander hadműveleti-taktikai rakétarendszereit, ha Törökország F-16-osokat alkalmaz Hegyi-Karabahban.

Az azerbajdzsán védelmi minisztérium tagadta, hogy egy F-16-os vadászgép lelőtt egy örmény SzU-25-ös csatarepülőgépet.

Vagif Dargjahli, a tárca szóvivője kedden újságírók előtt hazugságnak nevezte az örmény repülő lelövéséről szóló bejelentést.

A török elnöki hivatal szóvivője szintén tagadta a jereváni bejelentést.

Azerbajdzsán és Örményország között vasárnap újultak ki a harcok a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében.

Törökország Bakut támogatja, Jereván pedig a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) tagja.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával megvívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑