Cadmus fordítás Cadmus

Jereván reméli, hogy megállapodásra jut Bakuval a régió békéjéről

2022. 05. 20.

Örményország reméli, hogy megállapodásra jut Azerbajdzsánnal a térség békéjét célzó menetrendről, az erről szóló döntés nem lehet egyoldalú – jelentette ki Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára egy csütörtöki tájékoztatón.

“Ami a békeprogramot illeti, a mi álláspontunk az volt, hogy egyesítsük Örményország és Azerbajdzsán javaslatait, és kezdjünk tárgyalásokat egy békeprogramról. Brüsszelben felvetettük ezt a kérdést, és megállapítottuk, hogy Azerbajdzsán készen áll az előrelépésre. Reméljük, hogy egy bizonyos ponton közös megközelítést találunk a békeprogramhoz, az nem lehet egyoldalú” – mondta.

Grigorján szerint Örményország már létrehozott egy bizottságot az Azerbajdzsánnal közös határ meghatározására és biztonságára, ennek összetételét a megfelelő időben nyilvánosságra hozzák.

A tisztviselő nem volt hajlandó kommentálni a helyi média azon értesüléseit sem, amelyek szerint ennek a bizottságnak az örmény fél lesz a vezetője.

Korábban Nikol Pasinján örmény miniszterelnök azt mondta, hogy az Ilham Aliyev azeri elnökkel április 6-án Brüsszelben folytatott megbeszéléseken döntés született egy határkijelölési és -biztonsági bizottság létrehozásáról, amelynek összetételét ez év április végéig kell jóváhagyni.

Pasinján április 19-20-i hivatalos oroszországi látogatása során Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalt az örmény-azeri határ kijelöléséről.

A túlnyomórészt örmények lakta, Jereván által támogatott Hegyi-Karabah a Szovjetunió összeomlásakor elszakadt Azerbajdzsántól, s ez az 1990-es években 30 000 ember halálát és több százezer menekültet okozó háborúhoz vezetett.

A területtel kapcsolatos több évtizedes konfliktus 2020 őszén éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a területébe ékelődő enklávé és a még elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak. A harcokban több mint 6000 ember halt meg.

Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország vezetői 2020. november 9-én közös nyilatkozatot írtak alá a Hegyi Karabah körüli konfliktusövezetben az ellenségeskedések teljes beszüntetéséről. A rendezési folyamat folytatásaként 2021. január 11-én Moszkvában találkoztak. Ekkor új közös nyilatkozatot írtak alá, amely egyebek között a régió valamennyi gazdasági és közlekedési kommunikációjának feloldását irányozza elő, és megállapodtak egy háromoldalú, miniszterelnök-helyettesi szintű munkacsoport létrehozásáról is, amely ezzel és más feladatokkal foglalkozik.

Ugyancsak tavaly, november 26-án a három vezető ismét találkozott, ezúttal Szocsiban. Megállapodtak abban, hogy lépéseket tesznek az azerbajdzsáni-örmény határ stabilitásának és biztonságának javítása érdekében, és leszögezték egy kétoldalú bizottság létrehozásának szükségességét a határ kijelölésére, majd demarkációjára, Oroszország pedig készségét fejezte ki, hogy a felek kérésére konzultatív segítséget nyújt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑