Jeruzsálem elismerésére készül a Feröer-szigetek

A dán szigetcsoport külügyminisztere bejelentette: jövő év októberében diplomáciai irodát nyitnak Jeruzsálemben, ezzel elismerve azt Izrael fővárosának.

A Feröer szigetek hamarosan hivatalos diplomáciai missziót létesít Jeruzsálemben, melyet a zsidó állam fővárosaként tekint majd ezentúl — számolt be erről a Politiken dán lap híradásai nyomán az i24NEWS.

Az Egyesült Államok egyoldalúan szakított a nemzetközi konszenzussal és Jeruzsálembe költöztette nagykövetségét 2018 májusában, csupán néhány további ország követte példáját.

Az első Guatemala volt, aki hivatalos diplomáciai misszióját a szent városba vitte át. 2019 szeptemberében Honduras is diplomáciai státuszú kereskedelmi irodát nyitott Jeruzsálemben, melyet az elnök a nagykövetség áthelyezése előtti „első lépésnek” nevezett. Magyarország 2019 márciusában szintén diplomáciai státuszú kereskedelmi irodát nyitott a városban.

Nemrégiben Ukrajna is bejelentette, követi az előző néhány ország példáját.

Jeruzsálem státusza központi kérdés az izraeli palesztin konfliktusban, mivel mindkét oldal igényt tart a városra, hogy azt saját fővárosának nevezhesse, és emellett tele van keresztény, muszlim és izraelita szenthelyekkel.

Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑