Jogvédők bírálják a törökországi rendkívüli állapot meghosszabbítását

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet kedden bírálta a török kormány döntését, amellyel újabb három hónappal meghosszabbítja a tavaly júliusi puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot.

A hosszabbítás “további veszélynek teszi ki az emberi jogokat és jogállamiságot, amelyek már így is komoly károkat szenvedtek a Törökországban bevezetett rendkívüli állapot alatt” – olvasható a jogvédők közleményében. Hozzáfűzték: A török kormánynak és Recep Tayyip Erdogan elnöknek meg kellene állítaniuk “a politikai üldöztetés hullámát”, amelyet az államfői jogkörök kiszélesítéséről tartott vasárnapi referendumot megelőzően váltottak ki.

A HRW egyben nyomatékosan óvott a halálbüntetés törökországi visszaállításától. “Minden, a halálbüntetés visszaállítása felé tett lépés Törökország számára egy további katasztrofális elmozdulásnak számít az emberi jogi normáktól” – figyelmeztetett a jogvédő szervezet. Erdogan a kampányidőszakban szinte naponta megismételte ígéretét, hogy népszavazásra bocsátja a 2004-ben eltörölt halálbüntetés visszaállítását.

Lassan egy éve tart a rendkívüli állapot

A tavalyi puccskísérlet után öt nappal, július 20-án bevezetett rendkívüli állapot – amelyet azóta két alkalommal, októberben és idén januárban is meghosszabbítottak – lehetőséget adott Erdogan elnöknek arra, hogy rendeletekkel kormányozzon, a kormánynak pedig arra, hogy több mint 47 ezer embert tartóztasson le – köztük újságírókat és akadémikusokat, továbbá elbocsásson az állami intézményekből sok tízezer alkalmazottat, köztük pedagógusokat, bírákat és rendőröket, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak a letartóztatott puccsistákkal.

Az ankarai kabinetnek a keddre virradóra hozott döntése értelmében a szerdán lejáró rendkívüli állapotot július 19-ig hosszabbítanák meg. Az intézkedést még a török parlamentnek is jóvá kell hagynia, ugyanakkor a jóváhagyás szinte biztosra vehető, tekintettel a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) törvényhozási többségére.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑