Jogvédők szerint az indonéz hadsereg megkínzott és megölt egy lelkészt Pápuán

Az indonéz hadsereg megkínzott és megölt egy protestáns lelkészt az ország Pápua tartományában – jelentették be sajtótájékoztatón az emberi jogok indonéziai bizottságának (Komnas HAM) munkatársai.

A bizottság vizsgálata szerint Yeremia Zanambanit szeptember 19-én hallgatták ki a hadseregtől ellopott fegyverek és az állítólag a környéken bujkáló szeparatista gerillák ügyében, aminek során megkínozták és rálőttek. A lelkész néhány óra múlva belehalt a sebeibe.

A vizsgálata legalább egy katonát gyanúsít a gyilkossággal, ám hozzáteszi, szemtanúk több katonát is láttak a gyilkosság helyszínén. A bizottság egyúttal felszólította a kormányt, tegyen többet a tanúvédelemért.
Reza Nur Patria, az indonéz hadsereg szóvivője újságíróknak azt mondta, ha bebizonyosodik a hadsereg érintettsége, a hatályos jog szerint járnak majd el.

Az indonéziai igazságügyi és belbiztonsági miniszter, Wiranto korábban, a hadsereg saját vizsgálatát követően nem zárta ki, hogy “egy harmadik fél” is részt vett a gyilkosságban. Az ügyben kihallgatott katona azt mondta, a lelkész korábban bírálta a hadsereget két rokona eltűnése miatt.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek felhívták a figyelmet arra, hogy Pápuán február óta már egy tucat törvénytelen gyilkosságot követtek el, ezekkel kapcsolatban mindezidáig nem indult vizsgálat, civil szervezetek pedig többször vádolták már a pápua lakosság rovására elkövetett jogsértésekkel az indonéziai biztonsági erőket.

Az új-guineai sziget nyugati, zömében keresztények lakta felét a világ legnépesebb muszlim országának számító Indonézia 1945-ben, a Holland Kelet-Indiától való függetlenségének kikiáltása után elfoglalta, majd 1969-ben magához csatolta. Az őslakos pápuák közül sokan követelik az Indonézia által bekebelezett területek függetlenné válását, ahogy a sziget keleti fele, az ausztrál gyarmati uralom alól 1975-ben felszabadult Pápua Új-Guinea is független.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑