Cadmus fordítás Cadmus

Jordániában megkezdődött a király elleni összeesküvés két résztvevőjének pere

2021. 06. 21.

A korábbi pénzügyminiszter és a királyi udvar korábbi vezetője, Basszem Avadallah és a királyi család tagja, Hasszan bin Zajid ellen politikai felbujtás, zendülés előkészítése, valamint a társadalmi béke és biztonság veszélyeztetése a vád. Tárgyalásuk állambiztonsági törvényszék előtt zajlik.

Az összeesküvésnek köze van a II. Abdalláh uralkodó féltestvéréhez, Hamza korábbi trónörököshöz. A botrány áprilisban robbant ki, amikor az uralkodó családban ritka nyilvános összetűzés és szakítás komoly hullámokat indított el a királyságban.

Az állami al-Mamlaka televízió tájékoztatása szerint csupán az ügyvédek és a tanúk lehettek jelen tárgyalóteremben, ahol az eljárás elején felolvasták a két férfi elleni vádakat. Hasszan bin Zajid ellen kábítószerfogyasztás miatt is vádat emeltek.

Június elején az al-Mamlaka televízió arról számolt be, hogy a nyomozás bebizonyította: a két férfi támogatta Hamza herceget, aki úgy akarta átvenni a hatalmat, hogy belső zendülést gerjeszt és mozgósítja a külső támogatókat.

Április 3-án Hamza bejelentette, hogy háziőrizetbe került, további 18 embert pedig, többnyire a korábbi trónörökös közeli munkatársait, letartóztattak.

II. Abdalláh jordán király korábbi nyilatkozata szerint Hamza ügyét “a hasemita család keretein belül” kezelik majd, vagyis ellene nem folyik nyomozás.

A történtek után röviddel és családi közvetítést követően Hamza hűséget esküdött Abdalláh királynak, miután az uralkodó hivatalosan is bejelentette, hogy a zendülési kísérletet elfojtották. A hatóságok pár héttel később 16 embert szabadon engedtek.

II. Abdalláh 1999-ben lépett trónra apja, Husszein király halálát követően. Apja kívánságának megfelelően Hamzát nevezte meg trónörökösnek, de 2004-ben felülbírálta döntését, és végül saját fiát tette meg örökösének.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑