Cadmus fordítás Cadmus

Jóváhagyták egy palesztin falu áttelepítését Ciszjordániában

Elutasította az izraeli legfelsőbb bíróság azokat a beadványokat, amelyekkel egy ciszjordániai beduin falu lakói településük lerombolását és áttelepítését próbálták megakadályozni – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerdán.

A legfelsőbb bíróság a Jeruzsálem közelében fekvő Kan al-Ahmar falu sorsáról döntött. A településen 180 beduin él bádogból és deszkából engedély nélkül felhúzott épületekben, valamint bárányok és kecskék tartásából tartja fenn magát. Állításuk szerint azért építkeztek engedély nélkül, mert az izraeli hatóságok nem engedélyezik számukra az építkezést az 1967-ben megszállt Ciszjordániában, ahol házaikat két izraeli telepes falu között húzták fel.

Az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság határozatával elhárult az akadály az elől, hogy a hatóságok egy hét múlva megkezdhessék jelenlegi lakóhelyük lerombolását, és áttelepítésüket onnan tizenkét kilométerre, Abu Disz arab településnél egy szeméttelep mellé. A grémium már ötödik alkalommal döntött a faluval kapcsolatban, a 2009 óta tartó jogi csatározást zárta le, ezúttal végérvényesen.

A ynet szerint a határozat végrehajtásakor erőszakra lehet számítani. A közösségi médiában tömegeket kezdtek mozgósítani a döntés nyomán a falu lerombolása ellen, akik a helyszínen majd testükkel próbálják megakadályozni a falu épületeinek, köztük adományokból felépített iskolájának a felszámolását. Avigdor Liberman védelmi miniszter Twitter-üzenetében üdvözölte, bátornak és szükségesnek nevezte a bíróság döntését.

A Dzsahalin nevű beduin törzs az ötvenes években költözött a Negev- és a Júdeai-sivatag határán fekvő Arad város környékéről a Jeruzsálemből a Holt-tenger felé vezető út mellé, amikor ez a terület még Jordániához tartozott.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑