Cadmus fordítás Cadmus

Jövőre több mint tízmillió lesz a súlyosan alultáplált gyerekek száma a Földön

2020. 12. 31.

Jövőre több mint tízmillió lesz a súlyosan alultáplált gyerekek száma a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Északkelet-Nigériában, a Száhel-övezet középső részén, Dél-Szudánban és Jemenben – olvasható az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szerdán kiadott előrejelzésében.

Ezekben az országokban, illetve térségekben “súlyos humanitárius válság” alakult ki, aminek okai az élelmiszer-biztonság egyre nagyobb hiánya, a koronavírus-járvány és a fegyveres konfliktusok, illetve ezeknek a körülményeknek a halmozódása, ami már éhínséghez vezethet.

Azokban a térségekben, ahol a fegyveres konfliktusok, a természeti vagy ember okozta katasztrófák és a klímaváltozás eddig “csak” élelemszűkét okozott, a Covid-19 betegség terjedése a katasztrófa szélére sodorta az embereket.

Míg a családok eddig küszködve ugyan, de fenn tudták tartani magukat, most már közvetlenül fenyegeti őket az éhínség – állapította meg Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. “Nem hagyhatjuk, hogy a járvány elfeledett áldozatai legyenek!” – tette hozzá.

A súlyos alultápláltság az egyik leggyakoribb oka az öt éven aluli gyerekek halálának a világon. Ennek megelőzésére a UNICEF a segélyszervezetekhez és általában a nemzetközi közösséghez fordult segítségért. A szervezetnek több mint egymilliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy élelmiszersegélyekkel megmentse az éhínség fenyegette gyerekek életét.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑