Cadmus fordítás Cadmus

Kairóban ötven centire épült híd a lakóházak erkélyeitől

2020. 05. 18.

Nemhogy kilátás, de szó szerint „kilépés” nyílik az autópályára néhány belvárosi lakásból Kairóban, annyira közel építették az utat az erkélyhez – futott végig a megdöbbentő képsorozat a közösségi médiában.

Ráadásul így is tervezték, a kivitelező azzal védekezik, hogy a forgalmas gízai kerületben a meghatározott nyomvonalon húzták fel a szóban forgó hidat, csakhogy a lakóépületeket annak idején szabálytalanul építették fel. Állítólag korábban felmerült a házak lebontása is, ám a lakók várható ellenállása miatt ettől egyelőre elálltak. Ők egyébként állítják, 2008 előtt mindent engedélyeztettek, a lakótömb teljesen törvényesen épült.

Akárhogy is, a többsávos autóutat és az erkélyeket most alig 50 centiméter választja el egymástól. Ez több szempontból is aggályos. A kisebbik gond, hogy a lakóknak tönkrement a kilátása, és most egy építkezést, aztán majd egy forgalmas utat bámulhatnak az ablakukon kinézve. A nagyobb baj az, hogy közben szagolhatják a kipufogófüstöt, a levegő amúgy sem túl jó minősége borítékolhatóan romlani fog.

Ráadásul valószínűleg búcsút mondhatnak a forgalomnak a tömb aljában működtetett üzletek is. Ez pedig az ingatlanjaik értékét is alaposan csökkenti.

A 12 kilométer hosszú és 65 méter széles felüljáró már félkész, átadását év végére ígérik, így kerülő úton újjáépíteni aligha fogják, főként miután már így is 5 milliárd egyiptomi fontba – több mint százmilliárd forintba – került az adófizetőknek.

Átmeneti megoldásként a városvezetés elkülönített további 250 millió egyiptomi fontot – 5 milliárd forintot – a lakók kártérítésére. Úgy tűnik, hogy ezzel a többség elégedett is, legalábbis az Arab Newsnak nyilatkozó egyik helyi arról beszélt, azt elfogadja, hogy a „nemzeti beruházás” keretében egy utat építenek elébük, de elvárja, hogy legalább kárpótolják érte.

Az egyiptomi főváros rendkívül zsúfolt, agglomerációval együtt lakosságát 23 millió felettire becsülik, 2017-ben a világ leggyorsabban növekvő metropolisza volt, miután egyetlen év alatt félmillióval gyarapodott lélekszáma. Emiatt folyamatosak az építkezések, az óriási infrastrukturális beruházások, de különösen a korábbi évtizedekben számos épületet engedély nélkül húztak fel.

Azt remélik, hogy Kairó némileg fellélegezhet, ha elkészül az új, nagyszabású „adminisztrációs főváros”, amelynek építése a befektetők elmaradása, majd most a járvány miatt ismét lelassult.

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑