Cadmus fordítás Cadmus

Katar 9,4 millió dollárt oszt szét a mély szegénységben élő gázaiak között

Gázaiak tízezrei kapták meg szombaton 100 dolláros segélyüket, miután a katari küldött 9,4 millió dollár készpénzt vitt be a Hamász vezette övezetbe.

“A szegény családoknak szánt katari támogatás szombaton érkezik Gázába és kerül szétosztásra 94000 családnak,” – idézte Mohammed Al-Emadi katari küldött szavait a helyi média.

A pénz felét szombaton, míg a másik felét vasárnap osztják ki és minden család 100 dollárt kap.

A katari készpénz segély egy Hamasz és Izrael közötti megállapodás része volt. A hat havi elosztásban érkező összesen 90 millió dollár készpénz első részlete novemberben, míg a második december 6-án éjszaka érkezett a Gázai övezetbe al-Emadi katari küldött közreműködésével.

A Hamász a pénz egy részét a szervezet közszolgáinak bérére költötte, a maradék mintegy 5 millió dollár az övezet szegényei között lett elosztva. A Hamászt kemény kritikák érték Gázában, amiért a pénzt saját tisztviselőire költötte.

A keddi katonákat célzó támadásokat megelőzően úgy tűnt, a katari segély két hete esedékes harmadik részlete szerdán a Hamász kezébe kerülhet. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter azonban az események fényében leállította a folyamatot. A szervezet figyelmeztetett, a pénz visszatartása az erőszak kirobbanásához vezethet Gázában.

Végül csütörtökön izraeli kormányzati forrás közölte, a biztonsági kabinet a javaslatok mérlegelése után engedélyezte a pénz átadását.

Az izraeli jóváhagyást követően Khalil al-Hayya vezető Hamász tisztviselő meglepő bejelentést tett, mondván a szervezet úgy döntött, nem fogadja el a katari segélyt.

Al-Emadi péntek délután bejelentette, hogy Katar megállapodásra jutott az Egyesült Nemzetek Szervezetével, hogy a Hamász által elutasított készpénzt humanitárius projektekre fordítja.

Az új támogatást, mely időközben 15-ről 20 millió dollárra emelkedett, 4-6 hónapra szóló ideiglenes foglalkoztatást nyújtó programokra fogják költeni. “Megállapodás született, hogy a támogatást humanitárius projektekre fordítják az Egyesült Nemzetek Szervezetével való koordináció és teljes körű együttműködés keretében,” mondta a katari küldött az újságíróknak Gázavárosban, hozzátéve, hogy a pénzt a szegény családok segítésére vagy a villamosenergia-projektek fejlesztésére is fel lehet használni.

Al-Emadi hangsúlyozta, hogy a segéllyel nem a határ menti tüntetések résztvevőinek hallgatását akarták megvásárolni, továbbá megerősítette a palesztin nép jogát a tüntetésekhez, de egyúttal reményét fejezte ki, hogy a felvonulások nyugodtak maradnak.

Újkelet nyomán

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑