Cadmus fordítás Cadmus

Katar: minden afgán politikai erőt be kell vonni a nemzeti megbékélésbe

Minden afgán politikai erőt be kell vonni a nemzeti megbékélésbe – jelentette ki Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter vasárnap Kabulban, ahol az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok kormányával egyeztetett.

Ál Száni, aki egyben a katari kormányfőhelyettes is, az első magas rangú külföldi tisztségviselő, aki találkozott Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök kabinetjével, amely hivatalosan szeptember 11-én kezdte meg működését.

A katari külügyi tárca közlése szerint Ál Száni és Ahund molla a többi között “az Afganisztán stabilitását fenyegető terrorszervezetek elleni összehangolt erőfeszítésekről” tárgyalt. Ezenkívül megvitatták a béke elősegítését a háború tépázta országban, illetve az Afganisztánt elhagyni kívánó emberek biztonságos távozásának lehetőségét is.

“A megbeszélések a kétoldalú viszonyra, a humanitárius segélyezésre, a gazdaság fejlesztésére és a külvilággal fenntartott kapcsolatokra összpontosítottak” – ismertette a tálibok egyik szóvivője.

A radikálisok illetékese szerint Ahund és kormányának több tagja a kabuli elnöki palotában fogadta Ál Szánit.

A tálibok szóvivője köszönetet mondott Katarnak korábbi segítségéért, és hangsúlyozta, hogy a 2020-as dohai megállapodás aláíróinak teljesíteniük kell az abban vállalt kötelezettségeiket. A tálibok az egyezmény keretében vállalták az afgánközi béketárgyalások lefolytatását és a politikai erők széles körű képviseletén alapuló kormányzat létrehozását az amerikai csapatkivonás fejében. Azonban augusztusban katonai eszközökkel vették át a hatalmat, és időközben egy saját ügyvivő kormányt iktattak be, amelyet eddig egyetlen ország sem ismert el.

A katari diplomácia vezetője találkozott Hamid Karzai volt afgán elnökkel és Abdulla Abdullával is, aki korábban a nemzeti megbékélési tanács vezetője volt. “Véleménycserét folytattunk a jelenlegi afganisztáni helyzetről és fejleményekről, illetve egy bevonó jellegű kormányzati rendszer kiépítéséről” – írta a Twitteren Abdulla.

A nyugati kimenekítési műveleteket hathatósan támogató Katar ápolja a legszorosabb kapcsolatokat a tálibokkal. A radikálisok Dohában tartják fenn a gyakorlatilag külügyminisztériumként működő politikai irodájukat, amelynek keresztül mások mellett az Egyesült Államokkal is zajlottak az egyeztetések. A kicsi, de befolyásos emírség közvetítőként lép fel a felek között.

Ál Száni korábbi nyilatkozataiban egy hatalommegosztáson alapuló kormányt szorgalmazott és az alapvető jogok tiszteletben tartását sürgette a dél-ázsiai államban, ugyanakkor tagadta, hogy bárminemű befolyása lenne a tálibokra.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑