Cadmus fordítás Cadmus

Katar nem képes egyedül fedezni Európa energiaszükségletét

2022. 02. 01.

Katar egymaga nem képes fedezni Európa földgázigényét, ha az orosz-ukrán konfliktus miatt hiány alakul ki – jelentette ki kedden az emírség energiaügyi minisztere.

Katar a világ egyik legnagyobb földgázexportőre. Szaad Serida Al-Kaabi energiaügyi miniszter leszögezte, kiesés esetén a világ egyetlen országa sem képes egyedül pótolni az Európának szükséges mennyiséget anélkül, hogy a világ többi részén ellátási zavarok keletkezzenek.

“Európa energiabiztonsága közös erőfeszítést igényel több fél részéről” – hangoztatta közleményében a miniszter, miután találkozott Kadri Simsonnal, az Európai Bizottság energiaügyi biztosával Dohában.

Kaabi reményét fejezte ki, hogy az Európában kialakult feszültséget sikerül diplomáciai úton mérsékelni.
Katar az Egyesült Államok és Európa jelentős szövetségese az Arab-(Perzsa-)öböl térségében. Joe Biden amerikai elnök is arra kérte a dohai vezetést, hogy vizsgálja meg, hogy képes-e szükség esetén több földgázt szállítani Európába, ha az oroszországi gázszállítás leállna.

“Szerződésben adott szavunk szent és sérthetetlen” – magyarázta Kaabi, hogy Katar miért nem képes más országok számára már szerződésben lekötött gázmennyiséget Európába átirányítani az érintettek beleegyezése nélkül.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑