Cadmus fordítás Cadmus

Katari külügyminiszter: a táliboknak együtt kellene működniük a terrorizmus elleni küzdelemben

Az Afganisztánban hatalomra jutott táliboknak együtt kellene működniük a terrorizmus elleni küzdelemben – jelentette ki kedden Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni katari külügyminiszter.

Heiko Maas német külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Száni egyben felszólította a nemzetközi közösséget az afgán civil lakosság védelmére.

Száni beszélt arról is, hogy a tálibok nyitottnak mutatkoztak olyan javaslatokra, amelyek értelmében egy széles körű politikai képviseleten alapuló kormányt hoznának létre Afganisztánban.

Úgy fogalmazott, hogy a tálibok elismerése egyelőre nem élvez elsőbbséget, de a radikális iszlamistákkal folytatott együttműködés előnyös lehet. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy folyamatban vannak a kabuli repülőtér újranyitásával kapcsolatos biztonsági és műveleti megbeszélések.

Maas a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Németország bizonyos feltételek mellett a radikális iszlamisták hatalomra jutását követően is szeretne egy diplomáciai képviseletet Kabulban.

“Amennyiben ez politikailag lehetséges és a biztonsági helyzet is megengedi, akkor Németországnak is szüksége lenne ismét saját nagykövetségre Kabulban” – mondta Maas, aki szerint jelenleg egyeztetések folynak erről a kérdésről az európai partnerekkel.

Mint mondta, egyebek között a német hadsereg (Bundeswehr) és kormány egykori segítőinek kimenekítése miatt is nagy szükség van diplomáciai jelenlétre a dél-ázsiai országban. “Ezzel az üggyel még sokat lesz dolgunk. Ezért van szükségünk a kapcsolatokra” – emelte ki Maas.

Németország az afganisztáni fordulatot követően záratta be kabuli nagykövetségét és menekítette ki diplomatáit az országból.

A hatalomátvételt megelőzően Katarban folytak az egyeztetések a tálibok és Asraf Gáni volt afgán elnök kormányának képviselői között. Jelenleg Markus Potzel német diplomata folytat tárgyalásokat Dohában a tálibokkal az afgán segítők kimenekítése érdekében.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Gáni ezt megelőzően családjával együtt elmenekült az országból – mint később kiderült – az Egyesült Arab Emírségekbe.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑