Kazahsztánban az ellenzéki bojkott miatt alacsony volt a részvétel a parlamenti választásokon

Exit poll-felmérés szerint a kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) a szavazatok több mint kétharmadát, 71,9 százalékát szerezte meg a vasárnap tartott kazahsztáni parlamenti választáson, amelyet bojkottált az ellenzék – jelentette a Kazinform állami hírügynökség.

A törvényhozásba bekerült még a Kazahsztáni Demokratikus párt, az Ak Zsol (Világos út) és a Kazah Néppárt. Mindkettő lojális a jelenlegi hatalomhoz. A választási küszöb hétszázalékos volt.
Négy évvel ezelőtt a Nur Otan a szavazatok 82 százalékát kapta meg.

A választásokat bojkottálta az ellenzék vezető ereje, a kazah Szociáldemokrata Párt, az ugyancsak ellenzéki Demokrata Pártnak pedig nem sikerült regisztráltatnia magát a választásokra..

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a voksolás nem felelt meg a demokratikus normáknak, a Türk Tanács választási megfigyelői szerint azonban a választások a demokrácia emelkedő szintjéről tanúskodtak. A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanácsnak tagja Törökország, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán. Magyarországnak 2018 óta megfigyelői státusza van a tancsban.

Az ellenzéki bojkott és a járvány miatt a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest alacsonyabb részvétel mellett tartották meg a parlamenti választásokat. A központi választási bizottság adatai szerint 63,3 százalékos volt a részvétel a 11,9 milliós közép-ázsiai országban.

Az első hivatalos részeredmények a nap folyamán várhatók.

Vasárnap a hatóságok tucatnyi tüntetőt vettek őrizetbe, akik az ellenzék jelszavait skandálták, és választási bojkottra szólítottak fel. Tiltakoztak Nursultan Nazarbajev volt elnök politikai befolyása ellen is.
A harminc évig hatalmon lévő Nazarbajev két éve, 2019 márciusában mondott le államfői tisztségéről, de megfigyelők szerint politikai befolyása továbbra is jelentős. Utóda a parlamenti felsőház addigi elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev lett.

A 2019. júniusában tartott elnökválasztáson Tokajev nyert. Az akkori választásokat követően számos városban tüntetések robbantak ki. Több száz embert vettek őrizetbe.
A mostani parlamenti választásokon a koronavírusjárvány miatt szigorú szabályokat vezettek be. A választók csak kesztyűben és szájmaszkkal léphettek be a szavazóhelyiségekbe.

Hivatalos adatok szerint az országban 161 000 vírusfertőzöttet regisztráltak tavaly.
A türk nyelvű államokat tömörítő Türk Tanács választási megfigyelői a vasárnapi választásokkal kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy azok a demokrácia emelkedő szintjéről tettek tanúbizonyságot.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑