Cadmus fordítás Cadmus

Kazahsztánban különleges érdemrendet alapítanak

Kazahsztánban különleges érdemrendet alapítanak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben tett erőfeszítések elismerésére – derült ki kedden az ország hivatalos lapjának internetes felületén közzétett elnöki rendelet tervezetéből.

A Halik Algiszi (Nemzeti Hála) kitüntetést azok kapnák, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a koronavírus elleni harcban. A tervezetet június 1-jéig még társadalmi vitára bocsátják.

A kitüntetendőkre vonatkozó személyi javaslatokat a parlament két háza mellett az alkotmánybíróság, a legfelsőbb bíróság, illetve a felsőbb kormányzati szervek terjeszthetik elő Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőnél.

A 18 millió lakosú Kazahsztánban eddig 6751 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 35 halálesetet regisztráltak. Az országban május 11-én járt le a március közepén bevezetett rendkívüli állapot, de egyelőre érvényben maradnak korlátozó intézkedések.

A Kazahsztánnal és Kínával határos, mintegy hatmillió lakosú Kirgizisztánban az utóbbi 24 órában 27-tel 1243-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Nurbolot Uszenbajev egészségügyi miniszterhelyettes közlése szerint az új eseteket Biskekben, illetve Narin, Csujszk és Os megyékben regisztrálták. Koronavírust mutattak ki a külföldről hazahozott kirgiz állampolgárok között is – tette hozzá a miniszterhelyettes. Mint mondta, 281-en vannak kórházi kezelésen. Eddig 14 beteg elhunyt, és 898-an gyógyultak meg.

Május 11-én feloldották a szükségállapotot, ugyanakkor a nehéz járványügyi helyzettel küzdő Biskek, Dzsalalabad és Os városokban, illetve Narin megye at-Basin kerületében karantént rendeltek el.

A szomszédos, kilencmillió lakosú Tádzsikisztánban eddig 1729 az azonosított fertőzöttek és 41 az elhunytak száma.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 375 millió dolláros hitelt hagyott jóvá hétfőn Üzbegisztán számára, hogy megbirkózhasson a pandémia gazdasági következményeivel. A 32 milliós lakosú országban eddig 2802 az igazolt fertőzöttek és 13 a kór halálos áldozatainak száma.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑