Kegyelmet kapott az emirátusokban kémkedésért elítélt brit férfi

Az Egyesült Arab Emirátusok hatóságai megkegyelmeztek a kémkedésért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Matthew Hedges brit kutatónak.

A Dubaiban sebtében összehívott sajtótájékoztató előtt az újságíróknak levetítettek egy videót, amely azt hivatott bizonyítani, hogy Hedges elárulja valakinek: az MI6 brit hírszerző szolgálat századosa, a tudományos munka csak ürügy volt arra, hogy bejusson az emírségekbe.

A felvételeket az újságírók nem rögzíthették. Az AP hírügynökség szerint az irodában készült videón nem látszott, hogy Hedgesen előzőleg bármilyen erőszakot követtek volna el, a tárgyalótermi hangfelvétel azonban manipuláltnak tűnt.

A brit doktorandusznak Kalifa bin Zájid ál-Nahajan sejk, az emírségek elnöke kegyelmezett meg, több száz más elítélt között a közelgő nemzeti ünnep alkalmával – közölték. Hedges a szabadon bocsátási eljárás végeztével hagyhatja el az országot.

Jeremy Hunt brit külügyminiszter, miután értesült a kegyelem híréről, köszönetet mondott az arab ország hatóságainak.

Matthew Hedgest, a Durhami Egyetem 31 éves doktoranduszát május 5-én vették őrizetbe a dubaii repülőtéren, miután két hetet töltött kutató munkával az Egyesült Arab Emirátusokban. Mint Közel-Kelet-kutató interjúkat készített az ország kül- és biztonságpolitikájáról. Hedgest október végén óvadék ellenében szabadlábra helyezték, azelőtt viszont öt hónapon át magánzárkában tartották fogva a családja szerint. A múlt héten ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre.

A vádirat felolvasásakor az ügyész kijelentette: a tudományos kutatás csak fedőtevékenység volt, Hedges valójában külföldi kém, és erre bizonyítékaik is vannak. A család szerint Hedges bírósági meghallgatásán védője nem lehetett jelen, és az egész nem tartott tovább öt percnél.

Hunt brit külügyminiszter a múlt heti ítélet után közölte: mélyen megdöbbent és csalódott. Az ügyről az emírségek legfelső vezetésével egyeztetett, jelezvén, hogy az ítélet megterhelheti a kétoldalú kapcsolatokat – tette hozzá. Theresa May brit kormányfő szintén mély megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot, és azt ígérte: a legmagasabb szinten fogják megvitatni Hedges ügyét az emírségek vezetésével.

Az Egyesült Arab Emirátusok Nagy-Britannia és az Egyesült Államok egyik fontos szövetségese a térségben. Az ítélet miatt erős nyomás alá került a részükről, de az AP hírügynökség szerint Hedges szabadon engedésével valószínűleg megoldódott az ügy.

Az emírségek törvényei szerint az életfogytiglani szabadságvesztés külföldiek esetében legfeljebb 25 év börtönt, majd kitoloncolást jelent.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑